Reprezentacija BiH igrat će u B diviziji Lige nacija

11. Oct 2017. | 13:30 | NV
liganacija

UEFA je objavila sastav divizija za prvo izdanje Lige nacija koje počinje u septembru naredne godine, piše agencija Patria.

Naša reprezentacija je smještena u B diviziju zajedno s reprezentacijama Švedske, Danske, Republike Irske, Sjeverne Irske, Rusije, Ukrajine, Češke, Slovačke, Velsa, Turske i Austrije.

Reprezentacije će biti podijeljene u četiri grupe sa po tri reprezentacije, a plasman u A diviziju izborit će prvoplasirane reprezentacije, dok će posljednjeplasirani ispasti u C diviziju.

Pobjednici grupa koji kroz kvalifikacije ne uspiju izboriti plasman na EP 2020. godine igrat će u baražu, a samo pobjednik baraža izborit će plasman na završnicu prvenstva Evrope.

Ako pobjednik grupe u Ligi nacija izbori plasman na EP kroz kvalifikacije, onda u baraž ide slabija plasirana ekipa iz određene grupe.

U diviziji A će igrati Njemačka, Portugal, Belgija, Španija, Francuska, Engleska, Švicarska, Italija, Island, Poljska, Hrvatska i Holandija. Reprezentacije će biti podijeljine u četiri grupe po tri reprezentacije. Pobjednici grupa će igrati polufinale, a najslabije plasirane ekipe iz grupa će ispasti u diviziju B.

Mađarska, Rumunija, Škotska, Slovenija, Grčka, Srbija, Albanija, Norveška, Crna Gora, Izrael, Bugarska, Finska, Kipar, Estonija i Litvanija igrat će u diviziji C koja će imati jednu grupu od tri, te tri grupe od po četiri reprezentacije.

U diviziji D igrat će Azerbejdžan, Makedonija, Bjelorusija, Gruzija, Armenija, Latvija, Farska Ostrva, Luksemburg, Kazahstan, Moldovija, Lihtenštajn, Malta, Andora, Kosovo, San Marino i Gibraltar. Selekcije će biti podijeljenje u četiri grupe sa po četiri reprezentacije.

Žrijeb grupne faze Lige nacija održat će se 24. januara 2018. godine. Prvo kolo se igra od 6. do 8. septembra 2018. godine, a finala divizija u periodu od 5. do 9. juna 2019. godine.

 

NV / NAP

Na vrh