Rex Tillerson pristao na smanjenje budžeta za State Department

5. Mar 2017. | 11:04 | NV
Rex Tillerson, chief executive officer of Exxon Mobile Corp., speaks at the 2012 CERAWEEK conference in Houston, Texas, U.S., on Friday, March 9, 2012.  Exxon Mobil Corp. is moving toward the conclusion of an agreement to drill in the Russian Arctic, Tillerson said. Photographer: F. Carter Smith/Bloomberg via Getty Images

Američki državni sekretar Rex Tillerson u načelu je pristao na prijedlog Bijele kuće za smanjenje sredstava za diplomatsku službu i međunarodnu pomoć od 37 posto, ali je zatražio da ta odluka bude sprovedena postepeno tokom tri godine, a ne u jednom “dramatičnom potezu”.

Američki zvaničnici koji su upoznati s Tillersonovim odgovorom na prijedlog za budžet, naveli su da je on predložio da smanjenje predviđeno za State Department i Američku agenciju za međunarodni razvoj (USAID) počne sa smanjenjem od 20 posto u sljedećoj budžetskoj godini.

Zajednički budžet State Departmenta i USAID-a za 2017. godinu je 50,1 milijardu dolara, što je nešto više od jedan posto od ukupnog federalnog budžeta.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa predložila je smanjenje sredstava za diplomatsku službu i međunarodnu pomoć od 37 posto, s namjerom da taj novac preusmjeri u vojni budžet, saopštili su jučer američki zvaničnici.

 

NV / Beta

Na vrh