Rijetko priznanje Izraela: Izvršili smo napad u Siriji, cilj je bio Hezbollah

10. Dec 2016. | 12:04 | NV
liberman - faaborg

U srijedu su mediji prenijeli pisanje sirijskih medija da je Izrael napao sirijsku vojnu bazu “Mezzeh”, koristeći rakete zemlja-zemlja.

Izraelske vlasti obično ovakve akcije niti potvrđuju niti demantuju. Međutim, nedavno se desilo rijetko prizanje od strane Izraela da su oni izvršili pomenuti napad.

Avigdor Liberman, izraelski ministar odbrane, obraćajući se izraleskim medija, nije precizirao o kakvoj se vrsti napada radilo, ali je rekao da je napad izveden kako bi se spriječilo da “napredno oružje, vojna oprema i oružje za masovno uništenje” dođu u ruke Hezbollaha, koji za Izrael predstavlja najvećeg neprijatelja i najveću prijetnju. prenosi Times of Israel. Ovaj izraelski medij piše da je pomenuto masovno oružje, navodno, hemijsko oružje.

Liberman je još dodao da je njegova zemlja spremna na sve vrste mirovnih sporazuma sa Sirijom, ali samo ako oni ne uključuju Iran i sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Inače, Liberman je ovo izjavio nakon sastanka sa ambasadorom Evropske unije u Izraelu Larsom Faaborgom (na slici), koji je za Times of Israel izjavio da je sa Libermanom imao “dobar, konstruktivan razgovor” i pritome je izrazio “duboku zabrinutost” zbog namjere Izraela da legalizuju naselja na palestinskoj teritoriji.

 

NV / foto Times of Israel

 

Na vrh