Rouhani: Bratski i prijateljski odnosi Irana i Katara mogu da koriste čitavoj regiji

26. Jun 2017. | 14:33 | NV
thani rouhani

Predsjednik Irana Hassan Rouhani je izjavio da je politika njegove države bazirana na jačanju veza s Katarom i podvukao da će od “bratskih i prijateljskih” veza dvije države imati korist čitava regija, prenosi Press TV.

Rouhani je u telefonskom razgovoru sa katarskim emirom Sheikhom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem poručio da iranska vlada i iranska nacija stoje uz Katar.

On je naglasio važnost jačanja odnosa dvije države i poručio da iranska “pomoć katarskoj ekonomiji i jačanju veza, posebno u odnosima privatnog sektora dvije države, može biti zajednički cilj”.

Iranski predsjednik je istakao da se njegova država zalaže za mir u regiji te smatra da je dijalog ključ za rješavanje problema u regiji, posebno u krizi između arapskih država sa jedne strane i Katara sa druge strane.

Osudio je saudijski embargo protiv Katara i izjavio da će iranski “zračni prostor, kopno i teritorijalne vode, uvijek biti otvoreni za Katar, bratsku i susjednu državu.”

Sa druge strane, katarski emir je iranskom predsjedniku uputio čestitike povodom Bajrama i pohvalio Iran za podršku Kataru, te izrazio spremnost na saradnju Katara sa Iranom u rješavanju problema u muslimanskom svijetu.

Press TV na kraju podsjeća da od početka blokade Katara od strane arapskih država, Iran i Turska Kataru obezbjeđuju potrebne zalihe hrane.

 

NV / foto Press TV

Na vrh