Rouhani: Iranci na izborima odlučuju između mira i tenzija

14. May 2017. | 11:01 | NV
39033

Predsjednik Irana Hassan Rouhani rekao je jučer u Teheranu da će predsjednički izbori u petak biti raskršće i da iranski građani moraju da se opredijele između mira i tenzija.

Govoreći na svom najvećem predizbornom skupu, Rouhani je desetinama hiljada svojih pristalica na teheranskom stadionu rekao: “Na korak smo od velike historijske odluke. Naša nacija će odlučiti da li nastavlja putem mira ili želi da izabere tenzije.”

“Ne treba da dozvolimo da Iran ponovo bude izolovan. Mi želimo konstruktivnu komunikaciju sa svijetom”, rekao je iranski predsjednik.

Iranski predsjednički izbori se smatraju i referendumom o uticaju Rouhanija poslije nuklearnog sporazuma Irana s velikim silama iz 2015. godine, kojim se Teheran obavezao da ograniči obogaćivanje uranijuma u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Taj nuklearni dogovor koji je sklopila Rouhanijeva vlada primjenjuje se od 2016. godine. Na osnovu njega Iran je ponovo počeo da izvozi naftu i kupio je putničke avione za više milijardi dolara kako bi zamijenio zastarijelu flotu.

Sa druge strane, u Iranu postoje i oni koji su protiv bilo kakvog odustajanja Irana od svojih programa. Njih se općenito smatra konzervativcima u iranskoj politici, dok je Rouhanija veliki broj Iranaca doživio kao reformatora te je stoga dobio veliku podršku mladih ljudi u toj državi, koji žele pojačanu interakciju njihove države sa svijetom, a ne izolacionizam.

 

NV / Beta / Foto: EPA/ANDREW GOMBERT

Na vrh