RS dužna 5,4 milijarde KM, sve teže vraća kredite

19. Dec 2016. | 08:09 | NV
vlada-rs-(1)

Bh. entitet Republika Srpska dužan je ukupno 5,4 milijarde KM, a vlasti iz Banja Luke taj dug u 2017. godini planiraju povećati za dodatnih oko 608 miliona KM.

Iz Ministarstva finansija RS potvrdili su da se u narednoj godini Vlada planira zadužiti za dodatnih 411,1 milion KM dugoročnih kredita, dok bi se kratkoročno zaduživanje moglo kretati oko 197 milion KM.

Poređenja radi, ukupna javna zaduženost BiH, računajući vanjski i unutrašnji dug, krajem prošle godine iznosila je 11,9 milijardi KM, pri čemu na vanjski dug otpada 8,4 milijarde KM a ostatak ide na unutarnju zaduženost.

Prema informaciji Ministarstva financija i trezora BiH, vanjski javni dug BiH krajem decembra 2015. godine iznosio je 8,4 milijardi KM i alociran je na Republiku Srpsku, Federaciju BiH i Brčko Distrikt te institucije BiH. Taj dug u 2016. godini povećan je dodatno, jer su se vlasti zadužile kod MMF-a za novih milijardu i sto miliona KM

U ukupnom iznosu unutrašnje zaduženosti, koji u 2016. godini iznosi oko 4 milijarde KM,  Republika Srpske učestvuje sa 63,99 posto, FBiH sa 35,74 posto, a Brčko Distrikt sa 0,27 posto.

Bh. entitet Republika Srpska, upozoravaju eksperti, neće moći izdržati prekomjerna zaduživanja još dugo. Također, mnoge analite govore da se i Federalne vlasti moraju prestati oslanjati na beskorisne kredite, moraju smanjiti glomaznu administraciju te povećati davanja u privredu.

“Javni dug u Bosni i Hercegovini već sedam godina raste, i na kraju prošle godine dostigao je historijski maksimum od 43 posto. U ovoj godini ovaj procenat će još narasti s obzirom na nova zaduživanja Bosne i Hercegovine kako na unutrašnjem tako i na vanjskom planu”, izjavio je nedavno na konferenciji za medije u Sarajevu Adis Arapović, iz CCI-a

“Imamo djelimični rast BDP-a, što je pozitivno. Mada, BDP ove godine vjerovatno neće preći 3 posto, iako je bilo najavljeno drugačije. Ali, istovremeno imamo i rast vanjskog i unutrašnjeg zaduživanja. Podaci koje iznosimo obuhvataju period do juna 2016. Podsjećanja radi, aranžman sa MMF-om (novo zaduženje BiH za oko milijardu i 100 miliona KM op.a.) realiziran je u septembru ove godine, i do sada nije ušao u analizu javnog duga za 2016., što će reći da će ovaj procenat od 43 posto udjela javnog duga u BDP-u na kraju 2016. vrlo vjerovatno još porasti.

Ali, to nije najgora vijest u vezi sa javnim dugom Bosne i Hercegovine. Najgora vijest sa javnim dugom jeste struktura javnog duga i raspodjela javnog duga po entitetima. Javni dug u Republici Srpskoj u 2016. godini vrlo vjerovatno prelazi limit 60 posto od BDP-a. On je na kraju 2015. iznosio 58 posto a na kraju 2016., u kojoj je bilo mnogo više zaduživanja, i očekujemo da će taj limit biti probijen.

Problem je što se enormnim zaduživanjem podriva fiskalna stabilnost i entiteta ali i države Bosne i Hercegovine, što je vrlo opasno”, rekao je Arapović.

 

NV / nap.ba

Na vrh