RS se sljedeće godine zadužuje za još 600 miliona maraka

2. Dec 2016. | 20:56 | NV
tegeltija

Entitet Republika Srpska u idućoj godini planira da se zaduži za 608 miliona maraka, dok istovremeno za otplatu dugova planira da izdvoji 650,7 miliona maraka, piše portal capital.ba.

Ovo je predviđeno prednacrtom budžeta RS za 2017. godinu koji će iznositi 3,2 milijarde maraka, a koji je Vlada RS usvojila danas na radno-konsultativnoj sjednici.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija rekao je danas na konferenciji za novinare da su u budžet ukalkulisana i i sredstva Međunarodnog monetarnog fonda, ali da će i u slučaju da taj novac izostane Vlada pronaći druge izvore finansiranja.

Ukupna izdvajanja za plate iznose 717,5 miliona KM odnosno pet miliona KM manje nego ove godine, a to smanjenje će biti ostvareno zahvaljujući obračunu minulog rada po 0,3 posto u odnosu na dosadašnjih 0,5 posto.

Tegeltija tvrdi da RS nema prevelik javni sektor, ali da Srpska mora dovesti svoju javnu potrošnju za lična primanja na prihvatljive standarde, a što je moguće ostvarivanjem privrednog rasta i zaustavljanjem rasta plata i strogom kontrolom bilo kakve mogućnosti zapošljavanja.

„Na taj način ćemo izdvajanja za lična primanja u javnom sektoru RS dovesti na prihvatljive standarde u odnosu na BDP. Siguran sam da u jednom dijelu javnog sektora RS, koji ne podrazumijeva vladine institucije, ima viška zaposlenih, a tu prije svega, mislim na određene agencije i javna preduzeća“, istakao je Tegeltija.

 

NV / capital.ba

Na vrh