Rukometni savez BiH se nalazi u situaciji u kakvoj nije bio nikad u historiji

7. Sep 2017. | 19:26 | NV
rukmet(1)

U hotelu Hills na Ilidži održana je press konferencija RSBiH, na kojoj su se novinarima obratili novoizabrani direktor reprezntacije Gordan Muzurović, selektor A reprezentacije Bilal Šuman, te selektori mlađih selekcija Jasmin Mrkonja i Nebojša Golić, prenosi agencija Patria.

“Drago mi je što pratite rad rukometnih reprezentacija. Želim da izbjegnemo sve neuglasice i da u startu krenemo jednom pravilnom pričom. Sve stvari koji su vezane uz reprezentaciju BiH nemojte tražiti na drugim mjestima, ja vam stojim na raspolaganju.

Kao ozbiljan čovjek napisao sam mnoge prijedloge. Od mene je traženo da napišem pravilnik o reprezentacijama BiH, to sam i uradio. Nakon toga je uslijedila sjednica RSBiH, na čijem dnevnom redu bila reprezentacija. Kao ozbiljan čovjek, ne zbog svog imena, nego zbog reprezentacije, povukao sam svoju kandidaturu, jer reprezentacija BiH ne može biti na 13. od 14. tačaka. U međuvremenu ljudi iz Upravnog odbora su shvatili, zadužili predsjednika selektora da se obave razgovori na tu temu i došli smo do zaključka sve što sam napisao ranije bude usvojeno. U svemu tome ja sam imao dva izbora.

Prvi izbor je bio da dam sebi ulogu posmatrača iz salonske atmosfere i da nemam nikakvu odgovrnost i imao sam drugi izbor, a to je da ludo hrabar čovjek opredijeli se rukometu i preda se radu. Odlučio sam drugi izbor, koji nema veze sa ličnim uslovima. Ja ću odgovorno reći da se RSBiH se nalazi u situaciju u kojoj se nikad nije nalazio u historiji. Imamo situaciju, gdje je RSBiH opterećen blokdom računa koji je nastao u prošlom periodu. dug je tri miliona KM. Ja nemam ingerenciju da se bavim tim stvarima. Ovom prilikom pozdravljam vas novinare koji ste objektivno sagledali cijelokupnu situaciju o stanju u bh. rukometu. Reprezentacija je elitni dio Saveza”, istakao je Muzurović.

Selektor A rukometne reprezentacije BiH Bilal Šuman je javnosti predočio svoju prvu godinu rada na toj funkciji.

Proslavljeni bh. rukometaš je istakao kako neće posustati niti jedan milimetar bez obzira na razne probleme s kojim se susreo tokom posljednjih 12 mjeseci.

“Prošlo je godinu dana od mog imenovanja kao selektora reprezentacije, ova vizija rada koja je zamišljenja kako bi trebala da izgleda sa reprezentacijama. Nisam odustao ni milimetara, kao što znate bilo je turbulentno, teško, mnogo stvari se izdešavalo što u sprotskom dijelu tako i logistike”, kazao je Šuman te iznio detaljniji izvještaj urađenog posla.

“Osnovali smo U14 selekciju koja nije postojala, imamo U16 i U18 selekcije koja od naredne godine prerasta u U20 selekciju i tako smo dobili četiri omladinske selekcije i A selekciju, fakta je da se nismo plasirali na Evropsko prvenstvo u Hrvatskoj, odigrali smo pet prijateljskih utakmica, napravili smo bazu u hotelu Hills što se tiče A reprezentacije i Hollywoodu što se tiče omladinskih selekcija koje su odigrale razne turnire u Grčkoj i bh. gradovima Zavidovićima i Tešnju. Ovaj rad je bio toliko težak u nekim momentima, na sve načine ja kao selektor i saradnici da ne bi došlo do diskvalifikacije reprezentacije smo dali dosta, rad je u mnogim segmentima bio težak, završilo se tako kako se završilo.”

Najavio je Šuman i bolje dane za bh. rukomet.

“Uspostavili smo sistem koji nije ranije postojao, želimo da radimo sa svim omladinskim selekcijama, moja želja i svih A reprezentativaca je plasman na jedno veliko takmičenje, u našoj A selekciji 12 igrača je upisalo Fakultet za sport, želimo da radimo sa reprezentativcima na edukaciji, međutim znate da je bilo strašnih problema u logistici, mnogo razgovora vodimo i ubjeđivanja šta želimo, svaka pomoć nam je dobrodošla, drago mi je što imamo direktora reprezentacije koji ima volju želju htjenje s kojim ćemo imati pomoć koja nam treba i mi ćemo se moći okrenuti stvarima vezanim za teren.

Za 2017 i 2018 godinu spreman je plan rada, A selekciju očekuju kvalifikacije za sp, za omladinske selekcije planiramo zajednička te individualna okupljanja, želja, cilj i obaveza nam je da svi mi koji smo involvirani u ovu priču napravimo sve da se to desi i realizuje, sada imamo sponu u vidu direktora Muzurovića, cilj nam je da napravimo imidž i ambijent da reprezentacija bude brend da na taj način imamo jasnu viziju i sliku kako bi to trebalo da izgleda kako bi olakšali i rad klubovima”, zaključio je Šuman.

Novinarima su se obratili i selektori mlađih selekcija naše države.

“Trebamo biti pozitivni. Nikad teže vrijeme nije bilo po pitanju rukometa u našoj zemlji. Ne može se izaći brzo, mnogo je tu problema. Imali smo četiri okupljanja mlađih selekcija, jedno nam je savez blokirao. Postoji plan o okupljanju A selekcije i svih mladih selekcija. Mene najviše zanima lopta. Jako su bitna česta okupljanja, jake utakmice. Pokušat ćemo sve što je u našoj moći da iznađemo neka riješenja da se što više okupljamo, posebno ova najmlađa godišta”, rekao je selektor generacije 2002. Jasmin Mrkonja.

“Prvi sam koji je doveo selekciju BiH u Banja Luku, to su bili dječaci U17 selekcija i nadam se da se na tome neće zaustaviti. Želimo ovo sve podignuti na veći nivo. Ja imam apel prema svim ljudima, da pomognu koliko god mogu”, rekao je Nebojša Golić selektor U17 selekcije.

 

NV / NAP

Na vrh