Rumuni održali čas geografije hrvatskim navijačima iz BiH: Posušje i Grude su u BiH

6. Sep 2017. | 22:12 | NV
grude

Gdje su granice Bosne i Hercegovine i šta je BiH izgleda bolje znaju svugdje u svijetu, nego što znaju brojni građani koji žive u ovoj zemlji.

Prije utakmice evropskog košarkaškog prvenstva između Španije i Hrvatske, odigrane u rumunskom gradu Cluju, jednom od domaćin prvenstva, osiguranjue utakmice je na ulazu u dvoranu navijačima Hrvatske oduzelo zastave i transparente na kojima su stajala imena gradova iz BiH Mostara, Posušja, Livna, Neuma, Ljubuškog…

Razlog tome je što svjetska košarkaška federacija FIBA ima pravilo prema kojem je navijačima zabranjeno nositi zastave s natpisima gradova drugih država.

Navijači reprezentacije Hrvatske iz BiH su nakon utakmice bili ljuti, jer im osiguranje po završetku utakmice nije vratilo oduzete zastave.

Ovo nije prvi put da su navijači Hrvatske iz BiH dobili lekciju iz historije.

Kada je Hrvatska organizovala Svjetsko prvenstvo u rukometu prije deset godina, čak su i hrvatski zaštitari u dvoranama u Splitu, Zagrebu i drugim gradovima u kojima se igralo prvenstvo oduzimali navijačima rekvizite koji su imali obilježja tzv. Herceg-Bosne, jer su morali poštivati međunarodna pravila.

Komentator na Eurosportu je prije desetak godina za vrijeme teniskog meča između Ivana Ljubičića i Marcosa Baghdatisa desetak puta Ljubičića nazvao bosanskim teniserom, iako je na tribinama stadiona u Melburnu bila na stotine hrvatskih zastava.

Njega to nije zanimalo. On se za meč dobro pripremio i naoružao informacijama koje kažu da je Ljubičić rođen u Banja Luci, u BiH, gdje je i odrastao, a to što je silom ratnih prilika morao izbjeći u Hrvatsku i igrati za nju, za engleskog komentatora bilo je potpuno nebitno. Za njega je Ivan Ljubičić Bosanac i tačka.

Ako Englezi, Rumuni i ostatak svijeta bolje znaju od navijača reprezentacije Hrvatske iz BiH odakle su i kojoj državi pripadaju, onda imamo ozbiljan problem.

Osim ako se ne radi samo o bježanju s časova geografije u osnovnoj školi. Onda im se nekako i može progledati kroz prste, piše NAP.

 

NV / NAP

Na vrh