Rumunski premijer potvrdio povlačenje sporne uredbe

5. Feb 2017. | 10:11 | NV
Rumunija_protesti_5

Vijest da je rumunska vlada povukla spornu odluku kojom se dekriminalizuju mnogi slučajevi korupcije, potvrdio je sinoć i premijer Rumunije Sorin Grindeanu, prenose agencije.

Vlada će formalno na sjednici danas povući uredbu, a potom će otvoriti dijalog u javnosti kako bi se pronašlo rješenje za ovu uredbu.

Ta vijest odjeknula je na ulicama Bukurešta pa su okupljeni demonstranti već počeli da slave. Informaciju o povlačenju sporne uredbe saopćio je prethodno predsjednik Senata i lider stranke ALDE, manjeg koaliconog partnera vladajućih socijaldemokrata Kalin Popescu Tariceanu.

Vlada socijaldemokrate Sorina Grindeanua je na vlasti manje od mjesec dana i iznenada je usvojila dekret koji dekriminalizuje zloupotrebu vlasti tako da neka djela postaju kažnjiva zatvorom samo ako je šteta veća od 44.000 eura.

Također, parlamentu je dostavila prijedlog na osnovu kog bi oko 3.000 zatvorenika osuđenih na manje od pet godina zatvora bilo oslobođeno izdržavanje kazne, kako zatvorske ustanove ne bi bile prenatrpane. Donošenje sporne uredbe izazvao je masovne proteste u Bukureštu i drugim rumunskim gradovima.

Ono što zabrinjava političare u Rumunije jeste za danas najavljeni kontramiting pristalica vlade.

Evropska unija je izrazila zabrinutost zbog donošenja sporne uredbe i pozvala Rumuniju, baš kao i opozcija i demonstranti, da poništi odluku i da radi na razvijanju vladavine prava.

Na demonstracijama u Rumuniji u pojedinim trenucima bilo je i stotine hiljada ljudi, što je najveći broj demonstranata u toj državi u zadnjih 30 godina.

 

NV / Agencije

Oznake:

Na vrh