Rusi biraju predsjednika 18. marta naredne godine

19. Sep 2017. | 08:36 | NV
1177524

Rusi će na predsjedničke izbore izaći 18. marta 2018. godine, prenosi Tass pozvajući se na izjave iz ruskog ministarstva za rad, koje je odredilo datum izbora nakon utvrđivanja broja radnih dana zbog praznika u tom mjesecu.

Mandat predsjednika Rusije traje šest godina i uzastopno jedan kandidat može u dva mandata biti predsjednik Rusije.

Glavno pitanje koje se nameće za te izbore jeste mogućnost da aktuelni predsjednik Vladimir Putin ponovo bude kandidat za svoj četvrti predsjednički mandat. Prije nekoliko sedmica Putin je medijma rekao da je još uvijek “rano” govoriti o tome.

Međutim, čini se da u Rusiji niko nema dilemu da li će se Putin kandidovati na predstojećim izborima te da će ubjedljivo pobjediti.

Podsjetimo, Putin je od 1999. do 2000. godine bio premijer Rusije. Nakon toga, u dva četverogodišnja mandata bio je predsjednik Rusije do 2008. godine. Od 2008. do 2012. godine bio je ponovo premijer, da bi promjenom ustava koja se odnosi na trajanje mandata, 2012. godine izborio šestogodišnji predsjednički mandat. Po ruskom ustavu jedan kandidat može dva mandata uzastopno biti predsjednik. Svoje čekanje na vraćanje na mjesto predsjednika Putin je proveo kao premijer, dok je tada predsjednik bio Dmitri Medvedev. Medvedev sada obavlja funkciju premijera ruske vlade.

 

NV / foto Tass

Na vrh