Ruši li Tadić svjesno kredibilitet Tužilaštva BiH?

13. Sep 2017. | 13:30 | NV
tadic(5)

Državna tužiteljica Bosne i Hercegovine Gordana Tadić ima pravo da ne simpatiše čelnike drugih sigurnosnih agencija u BiH, ali nema pravo ne sarađivati sa njima po službenoj dužnosti. Ili saradnja ili ostavka, rekao je za agenciju Patria profesor sigurnosti Nedžad Ahatović, komentarišući izjavu državnog ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da tužiteljica Tadić već nekoliko mjeseci nije razgovarala sa direktorom OSA-e.

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine nedavno je održan sastanak v.d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić i njenih zamjenika sa zamjenikom direktora SIPA Đurom Kneževićem, zamjenikom direktora OSA BiH Trifkom Buhom i zamjenikom direktora DKPT BiH Milom Jurićem.

Sastanak je održan zbog saznanja o navodnom praćenju i nadzoru kretanja i razgovora tužiteljice Tadić i potpredsjednice VSTV BiH. Na tom sastanku nije bilo direktora sigurnosnih agencija u BiH, već njihovi zamjenici.

Mediji posljednjih dana pišu o nedopustivom nepovjerenju između čelnih ljudi pravosudnih institucija i sigurnosnih agencija u BiH. Takvo ponašanje narušava pravni poredak zemlje.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić kritikovao je u intervjuu na BHT-u da tužiteljica Tadić ne komunicira već mjesecima sa nekim od direktora sigurnosnih agencija u BiH, što ugrožava sigurnost u zemlji.

“Glavna tužiteljica nažalost i to je strašno vjeruje konstrukcijama jedne osobe sa osobinama o kojima sam govorio, a ne vjeruje SIPA-i, Obavještajno-sigurnosnoj agenciji kad je uvjeravamo i kažemo: “Ne, ne prati te niko, ne prisluškuje, ne prati tvoje razgovore“ i ne možete je razuvjeriti i uvjeriti, jer ona ima fobiju da je neko prati. I to razumijem, da ima neku fobiju, ali otkuda se okomila na institucije ove države, pa mi radimo u interesu ove države. Glavna tužiteljica bi morala da kaže zašto vjeruje osobama koje dolaze iz kriminalnog klana i koji su dio tog udruženja, a ne vjeruje institucijama ove države. Pa ne možete obavljati tako važnu funkciju u ovoj zemlji, a ne vjerovati  institucijama ove države. Pa ja najviše vjerujem institucijama ove države pa bilo kome drugom. Za mene je najmjerodavnije ono što kažu institucije ove države, posebno u ovom u bezbjednosnom sektoru“, rekao je Mektić u emisiji “Intervju 20“ na BHT-u.

I za profesora Ahatovića je šokantno da može postojati nepovjerenje između najviših sigurnosnih agencija u jednoj zemlji. Sigurnosne agencije, kaže, funkcionišu samo u lancu. Ako bilo koja karika nije kako treba, narušava se cijeli lanac.

“U BiH je previše problema pa Tužilaštvo BiH sebi ne može dati za pravo da državne resurse troši na nešto čiji je kredibilitet upitan. Ako je SIPA ili neka druga institucija rekla da nije bilo praćenja tužiteljice Tadić, zbog čega tu priču ponovo pokretati i trošiti ionako male kapacitete pravosuđa.”

Za Ahatovića je jedno sigurno, kriminalci su vrlo sofisticirane ličnosti. Ne treba ni misliti da oni ne prate dešavanja u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine i da narušene odnose dodatno ne zloupotrebljavaju na razne načine.

Mediji su ranije pisali o bliskim vezama tužiteljice Tadić sa najvišim fukcionerima HDZ-a BiH, kojima itekako odgovara ranjivo Tužilaštvo, na prvom mjestu zbog predsjednika ove partije Dragana Čovića, koji je sumnjičen za povezenost sa korupcijom ali i nekim drugim nezakonitim radnjama, piše NAP.

 

NV / NAP

Na vrh