Rusija: “Dramatična promjena” u Siriji, ISIL se sprema za svoju posljednju bitku

22. Aug 2017. | 07:56 | NV
rudskoj

Rusija je pozdravila “dramatičnu promjenu” u sirijskom sukobu, objavivši da je sirijska vojska uz pomoć Moskve na dobrom putu prema istjerivanju militanata iz središnjeg dijela te bliskoistočne države, piše Hina.

General pukovnik Sergej Rudskoj je u saopćenju ruskog ministarstva odbrane istaknuo kako je provincija Halep “u potpunosti oslobođena” nakon što je vraćeno 50 naseljenih centara i više od 2700 kvadratnih kilometara teritorija, uprkos što se povremeno dešavaju povremene razmjene vatre.

“Proteklog se mjeseca dogodila dramatična promjena u Siriji”, naglasio je Rudskoj.

“Sirijska vojska je uz pomoć ruskih zračnih snaga postigla niz značajnih uspjeha i zadala važan poraz velikoj skupini boraca ISIL-a u centralnom dijelu Sirije”, dodao je.

Militanti su sada koncentrirani u pokrajini Deir Ezzor, a Rudskoj ističe kako je Rusija pojačala svoje izviđačke i misije bombardiranja na tom području te da se sirijska vojska približava toj ekstremističkoj skupini s triju strana.

Ruski general otkrio je i da sirijska vojska napreduje između 30 i 40 kilometara svakih 24 sata i da uz pomoć Rusije koristi nove borbene strategije poput iznenadnih iskrcavanja helikopterima iza neprijateljskih linija.

“Krajnji cilj je uništiti posljednja uporišta terorista u regiji Deir Ezzor”, zaključio je Rudskoj, odnosno doći do istoimenog grada kojeg ISIL drži godinama pod opsadom te da će “konačna pobjeda“ u sirijskom ratu nad ISIL-om biti kada sirijske snage slome opsadu grada.

On je dodao da je ruska vojska povećala broj letova i udara ruske avijacije, prenosi RT. “U zadnjih pet dana ruski avioni su obavili 316 letova i 896 udara… Sve u svemu, u augustu ruske zračne snage obavile su 990 letova i 2 518 udara“, rekao je Rudskoj.

Primirje koje traje u Siriji od početka ove godine, a koje isključuje ISIL i sirijsku Al Qaidu (Al Nusra Front ili Hayat Tahrir Al Sham), sirijska armija i njeni saveznici koriste odlično, a čini se da povećani broj ruskih napada govori da Rusija i Sirija žele do kraja iskoristiti ovo primirje i uništiti ISIL.

U prethodnih nekoliko dana, u centralnoj Siriji, ISIL je se našao u dvostrukom obruču sirijskih snaga i sada je već jasno da ISIL nema snage da se suporstavi sirijskoj armiji i saveznicima sve dok u većini Sirije traje primirje koje omogućava vlastima u Damask da u svakoj akciji imaju puno veći broj vojnika i opreme od terorista ISIL-a.

 

NV

Na vrh