Rusija i Iran: Na slijedeći napad na Siriju odgovaramo silom, a Trump razmišlja o sankcijama protiv Rusije i Irana

9. Apr 2017. | 17:16 | NV
trump-putin

Danas je u javnost puštena zajednička izjava iz Zajedničke komande Rusije, Irana i Hezbollaha u Siriji u kojem se kaže da američki napad na Siriju agresija te da su Amerikanci prešli crvenu liniju.

“Ono što SAD sada čine jeste prelazak crvene linije. Protiv bilo kojeg napadača i na bilo koje daljnje napade odgovorićemo silom. SAD znaju našu sposobnost za brzu i snažnu reakciju”, saopštili su saveznici Sirije, prenosi Independent.

Sa druge strane, američka ambasadorica u Ujedinjenim nacijama Nikki Haley, u intervju za CNN, rekla je da predjednik Donald Trump “ima sve opcije na stolu”, odgovarajući na pitanje novinara da li će SAD uvesti sankcije Rusiji i Iranu zbog podrške Siriji.

Oglasio se i izraelski premijer Benjamin Netanyahu. On je izjavio da iza američke odluke da napadne Siriju stoje “moralni razlozi” i da je Amerika potaknuta scenama hapada hemijskim naoružanjem u Idlibu, prenosi Hina.

Netenyahu je dalje dodao da Izrael stoji čvrsto iza Donalda Trumpa i da će njegova zemlja nastaviti sa liječenjem ranjenih pripadnika sirijske opozicije kao što je radila do sada. Hina podsjeća da je do sada Izrael pružio medicinsku pomoć za tri hiljade ranjenika iz Sirije.

 

NV

Na vrh