Rusija i Kina održala zajedničke vježbe na Baltiku: Jasna poruka Zapadu

28. Jul 2017. | 11:15 | Armin Sijamić
vjezbe

Rusija i Kina imaju dugu tradiciju zajedničkih vojnih vježbi koje se održavaju prilično često. Njihova učestalost govori o dubini veza između površinski najveće i najmnogoljudnije države svijeta. Jedna iz serije tih mnogobrojnih manevara jeste i vježba “Zajedničko more“ koja se održava od 2012. godine. Na različitim lokacijama dvije mornarice uvježbavaju vojne manevre, pa je tako ove godine vježba održana na Baltičkom moru, a to je jasna poruka NATO savezu. Vježbe su održane od 24. do 27. ovoga mjeseca, a kineski brodovi da bi došli do Baltika isplovili su 18. juna. Dvije mornarice su uvježbavale “misije spašavanja” i “zaštitu teretnih brodova”, prenosi Sputnik News.

Baltik je već nekoliko godina prostor na kome se armije NATO saveza i ruska armija međusobno optužuju za neprofesionalizam i provokacije. NATO je održao brojne vježbe, pa čak je najavio i raspoređivanje stalnih snaga od Baltika do Crnog mora. Rusi su također imali masivne vojne vježbe kojima su, prije svega baltičkim državama (Litvanija, Estonija i Latvija), željeli poslati poruku o obnovljenoj ruskoj snazi. Poruka je bila upućena i Poljskoj koja se posebno zalaže da se u istočnu Evropu i na Baltik rasporede snage NATO saveza koje bi odvratile Rusiju od napada. Međutim, vježbe Rusije i Kine su prije svega poruka Sjedinjenim Američkim Državama koja ima ubjedljivo najjaču mornaricu.

Zbog svega toga vježbe Kine i Rusije naročito su važne i treba ih gledati u svjetlu saradnje ove dvije velike i moćne države. Koliko su ove vježbe važne za Kinu možda najbolje govore riječi kojima je vježbu opisala kineska novinska agencija Xinhua. Agencija je vježbe opisala kao “jačanje i ekspanziju strateškog partnerstva i koordinacije Kine i Rusije, produbljivanje prijateljstva i supstancijalne saradnje dvije mornarice.“

Shodno tome, vježbe nisu ništa manje važne ni za Moskvu, obzirom na činjenicu da su prvi put kineski ratni brodovi izveli vježbe u ovom dijelu svijeta, a Kinezi su doplovili u najboljim ratnim brodovima koje imaju, osim nosača aviona. Između ostalog, Kinezi su vježbali sa najvećim brodom kineske mornarice (opet izuzev nosača aviona) višenamjenskim razaračem “Changsha“ (poznat i pod imenom “Tip 052D“), kojeg Kinezi tituliraju kao “jednim od najboljih brodova na svijetu”. Tu je bila i fregata “Yungchen“ koja patrolira Adenskim zalivom i bori se protiv pirata.

 

Politička poruka

Iako su povodom vježbe obje strane poslale poruke mira, potpuno je jasno da ove vježbe su i poruka NATO savezu, a prije svega Sjedinjenim Američkim Državama čija se mornarica često nalazi u blizini teritorijalnih voda Kine i Rusije. U samo zadnjih nekoliko mjeseci SAD su slale svoje brodove u sporne vode Južnog kineskog mora, gdje Kina gradi vještačke otoke na koralnim grebenima i odakle pokušava nametnuti svoju prevlast u ovome dijelu svijetu. SAD su protekle sedmice imale i zajedničke vojne vježbe sa Indijom i Japanom, koje su najveći kineski rivali u Aziji.

Rusija, sa druge strane, svakodnevno je na udaru američke politike. Sankcije, pritisci i optužbe Moskvu guraju od Washingtona. Stoga se Kina nameće kao logičan izbor za saveznika. Sukob SAD i Rusije od početka rata u Ukrajini i Siriji do te mjere je udaljio dvije države da ni novi američki predsjednik Donald Trump, a koji je najavljivao otopljavanje odnosa dvije sile, ne može da uradi mnogo budući da ga na oštre mjere protiv Rusije prisiljavaju i članovi američkih zakonodavnih tijela, ali i veliki dio javnosti u SAD koji misli, ili barem samo tako tvrde, da je Trump pobjedio na predsjedničkim izborima uz pomoć Rusije.

James Goldrick, bivši admiral ratne mornarice Australije i autor zapaženih radova na temu ratne mornarice, vježbe vidi kao želju kineskog predsjednika Xi Jinpinga da Kinu predstavi kao svjetsku silu, ali najviše kao izraz težnji Kine da zajednički sa Rusijom nastupe na Baltiku te i Južnom kineskom moru, gdje su u oba slučaja sa druge strane SAD. Međutim, upozorava Goldrick, kineske mornarica zaostoje mnogo za ruskom i od Rusije žele učiti te dalje zaključuje da bi uz rusko znanje i kineske resurske obje mornarice mogle da ojačaju.

Kina već godinama razvija mornaricu u namjeri da barem pred svojim obalama parira moćnoj američkoj mornarici. S tom namjerom Kina ustvari želi ojačati svoje kapacitete u borbi za kontrolu pomorskih puteva kuda prolaze kineski trgovački brodovi.

Naredne vježbe u okviru “Zajedničkog mora 2017“ dvije mornarice će održati u septembru u vodama Japanskog i Ohotskog mora, čime šalju još jednu političku poruku svojima rivalima budući da će se vježba održati u blizini spornih Kurilskih otoka na koje polažu pravo Rusija i Japan. Govoreći o saradnji dvije mornarice ruski ambasador u Pekingu Andrej Denisov je izjavio da “stepen vojne sradnje reflektuje stepen političke saradnje i povjerenja“, i poručio da jake veze Moskve i Pekinga zahtjevaju da zajednički “odbace prijetnje“ koje imaju obje države.

 

NV / foto Sputnik International

Na vrh