Rusija i NATO obnovili vojni kontakt

4. Mar 2017. | 11:03 | NV
nato russ

Načelnik generalštaba ruske Armije Valerij Gerasimov razmotrio je sa šefom Vojnog komiteta NATO Petrom Pavelom perspektive obnove vojne saradnje, što je prvi kontakt dvije strane od marta 2014. godine.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, telefonski razgovor je održan na inicijativu Alijanse.

“To je prvi kontakt na tako visokom nivou na vojnoj liniji nakon što je Vijeće Rusija-NATO donijelo odluku o zamrzavanju odnosa”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da su u razgovoru strane razmijenile mišljenja o aktuelnim pitanjima bezbjednosti, perspektivama obnavljanja vojne saradnje, spriječavanju incidenata i učešću predstavnika Alijanse u međunarodnim događajima koje organizuje Rusija.

Gerasimov je obratio pažnju na zabrinutost Moskve zbog pojačanih vojnih aktivnosti Alijanse u blizini njenih granica, kao i zbog razmještanja sistema jedinica prethodnice.

“Strane su potvrdile neophodnost uzajamnih koraka, usmjerenih na smanjenje napetosti i stabilizaciju situacije u Evropi”, navodi se u saopštenju i dodaje da su se Gerasimov i Pavel dogovorili da nastave kontakte.

 

NV / Beta / foto nato.int

Oznake: >

Na vrh