Rusija objavila spisak stranih agenata: Radio Slobodna Evropa i Glas Amerike na listi

5. Dec 2017. | 17:56 |
kremlj

Rusko ministarstvo pravde objavilo je danas spisak stranih medija, ukljućujući Radio Slobodna Evropu i Glas Amerike, koji će se u Rusiji smatrati stranim agentima, što bi mogao da dovede do ukidanja njihovih akreditacija za ulazak u ruski parlament.

Objavljivanje registra uslijedilo je u trenutku povišenih tenzija Washingtona i Moskve zbog državnih medija, navodi agencija AP.

Na spisku se nalaze i Idealna stvarnost, Kavkaska stvarnost, Krimska stvarnost, Tatarsko-baširska služba Radija, Sibirska stvarnost i Faktograf, navode ruski mediji.

Ruska državna televizija Russia Today (RT) prošlog mjeseca je registrovana u američkom Ministarstvu pravde kao strani agent pod pritiskom vlade SAD. Rusija je odgovorila usvajanjem zakona koji omogućava vladi da označi medije kao strane agente.

Status stranog medija može dobiti svaki strani medij koji se finansira ili ima imovinu u inostranstvu.

Vijeće Federacije predložio je u ponedeljak da se američkim novinarima ukinu akreditacije za ulazak u parlament, a o toj mjeri će se odlučivati narednih dana.

Portparolka ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da su nove mjere odgovor na, kako je navela, napad na RT u Americi. Ona je navela da njeno ministarstvo neće ukidati akreditacije stranim novinarima kako ih ne bi ometalo u radu.

 

NV / Beta

Na vrh