Rusija: Riješnje je u dijalogu sa Sjevernom Korejom, mi možemo da utičemo na Pyongyang

4. Sep 2017. | 18:50 | NV
33273

Rusija se danas založila za dijalog o sjevernokorejskom nuklearnom pitanju, kritikujući Sjedinjene Američke Države da govore “jezikom sankcija”. “Mogli bismo da utičemo na Sjevernu Koreju ako bismo ponudili realne prijedloge za dijalog”, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov novinarima na marginama samita zemalja grupe BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) u Kini.

On je rekao da puno zavisi od američkih kolega koji su, na nesreću, često spremni na jezik sankcija.

Rjabkov je pokušao i da minimizira obim sjevernokorejske nuklearne “prijetnje”.

“Nepremostive su razlike između nas i američke strane i američkih saveznika u sjeveroistočnoj Aziji po pitanju napretka Sjeverne Koreje u oblasti nuklearnog naoružanja”, rekao je Rjabkov, upozorivši i na opasnost od “nepromišljenih reakcija”.

“Posljednja proba bila je znatno snažnija od prethodnih, ali to sve nije dovoljno da bi se tvrdilo da se pojavila prava nuklearna prijetnja, u svakom slučaju za nas nije dovoljno”, rekao je zamjenik šefa ruske diplomatije.

Prvog dana samita lidera BRICS-a u kineskom gradu Xiamenu lideri Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike izrazili su, u deklaraciji, “duboku zabrinutost zbog tenzija i dugotrajnog nuklearnog problema na Korejskom poluostrvu”.

 

NV / Beta

Na vrh