Rusija: SAD odbijaju da posjete sirijsku bazu Shayrat i provjere navode o upotrebi hemijskog oružja

7. Jul 2017. | 19:44 | NV
Sirija

Stravičan napad hemijskim oružjem na sirijski grad Khan Shaykhun od 4. aprila ove godine je još uvijek tema odnosa Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. U napadu je ubijeno preko 100 osoba, od čega je veliki broj djece. SAD i saveznici su teretili za napad sirijsku vladu Bashara al-Assada, a sirijske vlasti za napad terete Al-Qaidu i insistiraju na umješanosti Francuske u taj događaj.

Događaj u Khan Shaykhunu bio je povod da SAD na bazu vojnu Shayrat ispale desetine raketa, jer je prema njihovim navodima, upravo iz te baze poletio avion koji je izveo smrtonosni napad.

Rusija od početka tvrdi da sirijska vlast nema veze sa napadom, pa su pozvali na nezavisnu istragu incidenta. SAD i Francuska su blokirale taj prijedlog, a Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) je u svom izvještaju od 29. jula rekla da je u napadu korišten gas sarin, ali nije okrivila niti jednu stranu za upotrebu istog. Predstavnici OPCW-a su odbili prijedlog sirijskih vlasti da posjete mjesto napada, ili bazu Shayrat te da utvrde ko je kriv za napad.

Danas su to uradile i SAD, saopštile su ruske diplomate, piše Tass.

Viši ruski diplomata Mihail Uljanov danas rekao da bi nalazi OPCW bili uvjerljiviji ako bi oni posjetili bazu Shayrat, kao i ako bi posjetu izvršile delegacije iz država članica Vijeća sigurnosti UN.

“Ako su američki partneri zaista sigurni u svoje navode, onda bi oni trebali zgrabiti priliku i posjetiti vojnu bazu i na taj način skupiti dokaze koji pokazuju krivicu Damaska za kršenje Konvencije i spriječavanje upotrebe otrovnih gasova. Ali SAD to i dalje odlučno odbijaju. To dovodi do alarmiranja za razmišljanje i postavljanje još ozbiljnih pitanja”, rekao je ovaj ruski diplomata.

 

NV

 

Na vrh