Rusija: SAD sankcijama pogoršavaju situaciju u Venecueli

28. Aug 2017. | 21:43 | NV
zaharova

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova optužilo je danas SAD da žele da “pogoršaju” situaciju u Venecueli uvođenjem novih sankcija vlastima predsjednika Nicolasa Madura, prenosi Beta.

“Sankcije uperene protiv finansijskog i naftnog sektora će pogoršati ekonomsku situaciju u zemlju u trenutku prvi znakova relativne stabilnosti unutrašnje politike u toj zemlji”, ocijenila je portparolka ruskog ministarsta Marija Zaharova.

Bijela kuća saopštila je 25. augusta da uvodi nove finansijske sankcije Venecueli, među kojima i zabranu kupovine novih obveznica koje izdaje vlada Venecuele ili njena nacionalna naftna kompanija PDVSA.

Opozicija u Venecueli kritikovala je američku banku Goldman Sachs zbog kupovine obveznica PDVSA, čime se direktno finansira vlada predsjednika Madura.

“Pažljivo ćemo pratiti situaciju poslije uvedenih sankcija i kako će to uticati na interese Rusije i ruskih privrednika”, rekla je Marija Zaharova, čija je zemlja saveznik Venecuele.

Duboka politička i ekonomska kriza mjesecima potresa Venecuelu, podjeljenu između Madurovih pristalica i opozicije koja zahtjeva vanredne predsjedničke izbore te koja je okrenuta ka Washingotnu.

U sukobima na demonstracijama, za Madura i protiv Madura, koji su od 1. aprila gotovo svakodnevni, poginulo je najmanje 120 ljudi, dok su stotine ljudi uhapšene.

 

NV

Na vrh