Rusija: SAD se pretvaraju da se bore protiv ISIL-a

11. Oct 2017. | 08:19 | NV
konasenkov

Rusija je optužila Washington da smanjuje vazdušne udare protiv ISIL-a u Iraku, kako bi dozvolio ekstremistima da prodru u Siriju i upuste se u borbe protiv sirijske vojske, a SAD to demantuju, prenosi Tanjug.

Portparol ruske vojske Igor Konašenkov rekao je da sirijska vlada pokušava da protjera ekstremiste iz provincije Deir Ezzor, na istoku Sirije, ali da borci koji pristižu iz Iraka pojačavaju njihovo brojčano stanje.

Konašenkov je rekao da koalicija predvođena SAD, pretvarajući se da se bori protiv ISIL-a, većinski u Iraku, vidi sve to, ali nastavlja da sprovodi navodno aktivne mjere protiv ISIL-a u Siriji iz nekog razloga.

“Neprestani priliv terorista iz Iraka postavlja ozbiljna pitanja o protivterorističkim ciljevima vojnog vazduhoplovstva SAD i tzv. ‘međunarodne koalicije’. Koalicija predvođena SAD znatno je smanjila broj napada u Iraku u septembru, u vrijeme kada su sirijske snage započele preuzimanje Deir Ezzora”, rekao je Konašenkov.

Postavio je pitanje da li je promjena pristupa SAD i koalicije pokušaj da se maksimalno ometu napori sirijske vojske.

Portparol Pentagona, pukovnik Robert Manning, demantovao je ruske tvrdnje i citirao brojke koje ukazuju da nije došlo do smanjenja bombardovanja meta ISIL-a u Iraku i Siriji, prenosi AFP.

“To je apsolutno netačno. Ostajemo posvećeni ubistvu ISIL-a”, rekao je Manning.

Ranije je Rusija optuživala SAD da su dozvolili dijelovima jedinica ISIL-a da napuste Raqqu i neke druge gradove na sjeveru Sirije, kako bi krenuli ka Palmiri iz koje su sirijske snage pokretale ofanzivu u centralnoj Siriji.

Sirijske vlasti su SAD optužile da ta država i njeni saveznici dostavljaju oružje teroristima u Siriji, prenijela je agencija Sana.

Na snimku na koji se ta agencija poziva pokazuje se oružje koje je navodno proizvedeno u SAD ili u državama koje su saveznice SAD.

SAD i ove navode su odbacile kao neosnovane.

 

NV

Na vrh