Rusija traži da OPCW ispita detalje hemijskog napada u Siriji

25. Apr 2017. | 08:00 | NV
37926

Moskva očekuje od OPCW-a (Organizacija za zabranu hemijskog oružja) da pošalje u grad Khan Sheikhoun, a zatim i u vojnu bazu Shayrat, stručnjake koji će ispitati detalje incidenta koji je nastao navodnom upotrebom hemijskog naoružanja, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, prenosi Tass.

Lavrov je ovo rekao jučer tokom sastanka sa Federicom Mogherini, šeficom diplomatije Evropske unije. Mogherini se složila sa Lavrovom i rekla da ono što se desilo u Siriji zaslužuje međunarodnu “transparentnu istragu”.

Sirija je također tražila ovu vrstu istrage, rekao je sirijski predsjednik Bashar al-Assad, a jučer je i novinaska agencija SANA prenijela da je sirijska armija spremna na prekid vatre u blizini grada Khan Sheikhoun, kako bi međunarodni eksperti direktno istražili slučaj. Assad je rekao da iza napada stoji sirijska Al-Qaida, poznata pod imenom Jabhat Fateh al-Sham, ili Hayat Tahrir Al-Sham.

Protekle sedmice Francuska je saopštila da će njihovi eksperti uskoro predočiti dokaze da iza napada stoji sirijska vojska i Bashar al-Assad.

Sjedinjene Američke Države nemaju dileme da iza napada stoji sirijska vlast, pa su 7. aprila ove godine napale sirijsku vojnu bazu Shayrat za koju tvrde da je bila mjesto odakle su avioni sirijske vojske krenuli u napad na Khan Sheikhoun.

SAD su sinoć uvele i sankcije za nekoliko stotina Sirijaca za koje tvrde da su uključeni u program hemijskog naoružavanja Sirije. Velika Britanija je podržala uvođenje ovih sankcija.

Kada će i da li će istraga koju traži Rusija biti urađena za sada nije poznato javnosti.

 

NV

Na vrh