Ruska agencija RIA: Vlast u Srbiji ide ka EU i NATO, Vučić je vodi u tom pravcu

30. May 2017. | 21:11 | NV
aleksandar-vucic

Zvanični Beograd, čije je lice posljednjih dana isključivo Aleksandar Vučić, posljednjih godina stavlja se u orbitu interesa Zapada, odnosno EU i NATO, ocjenjuje ruska novinska agencija RIA Novosti u komentaru uoči Vučićevog stuanja na dužnost predsjednika Srbije u utorak.

Agencija piše da EU i NATO planski rade na uvlačenju svih zapadnoevopskih zemalja, te da se “prvenstveno radi” o Srbiji “čiji narod teži Rusiji”, ali da “vlasti Srbije plove drugim brodom i u drugom pravcu”.

Agencija podsjeća da se ministarka vanjskih poslova EU Federica Mogherini srela u Briselu s premijerima šest balkanskih zemelja, gde je bilo “glavno” to što je posadila za isti isto Vučića i kosovskog premijera Isu Mustafu.

“Za EU to je novi proboj na planu dobijanja međunarodnog priznanja nezavisnosti Kosova i otimanje od Srbije koja ga, kao i ranije, smatra svojom neodvojivom teritorijom”, navodi RIA.

U komentaru se navodi da je priznanje nezavisnosti Kosova “glavni uslov za ulazak Srbije u EU”, a da je Vučić više puta govorio da ne vidi drugi put za Srbiju, osim puta u EU.

RIA navodi da su u “svijesti Srba” NATO i EU praktično identični, i da “nisu baš shvatljivi statistički podaci 79,4 posto protiv NATO i 47,7 za EU”, te da srpski euroskeptici smatraju da su podaci o odnosu Srba veoma uljepšani.

“To mišljenje treba imati u vidu u kontekstu brojnih optužbi na Vučićev račun da pod svojom kontrolom drži medije i da manipuliše javnim mnijenjem”, navodi se u komentaru.

Agencija dodaje da sastanak u Briselu nije bio prvi kada je rukovodstvo Srbije bilo “prinuđeno” da komunicira s liderima Kosova, kao i da se “svaki put to događa pri posredovanju, tačnije, pod prinudom EU”.

Navodi se da “najoštriji kritičari Vučića nazivaju izdajnikom koji je, u zamjenu za članstvo u EU, navodno spreman da žrtvuje pravo Srbije na svoju historijsku zemlju Kosovo”.

“Poslije pregovora s Mogherini, horizont odnosa između NATO i Srbije postao je jasniji”, ocijenuje RIA, dodajući da se premijer Crne Gore Duško Marković “faktički izlanuo”, rekavši da je Srbija zauzela poziciju vojnog neutraliteta, ali da je rukovodstvo Srbije u svakom trenutku podržavalo Crnu Goru na putu u NATO.

“Ovo je veoma indikativno”, zaključuje se u komentaru ruske državne agencije i dodaje da je “Marković osvijetlio pravi odnos Vučića prema Alijansi”.

U komentaru se navodi da bi, sudeći po svemu, Vučić “odavno poveo svoju zemlju u NATO, čak i uprkos raspoloženju Srba”, da ne postoji pokoljenje koje je na svojoj koži osjetilo bombardovanje NATO-a.

Agencija podsjeća da je Skupština Srbije “gotovo tajno” 2015. godine ratifikovala sporazum sa NATO (Status of Forces Agreement), i navodi da je tako Srbija, de facto postala članica NATO-a, sa obavezama, ali bez prava.

Navodi se, takodje, da je iste godine ministar odbrane Srbije potpisao sporazum IPAP.

Agencija još ukazuje da će Vučić pod okriljem EU morati da ide na pregovore o Kosovu s Ramušem Haradinajom koji je bio optužen za masovna ubistva kosovskih Srba.

 

NV / Beta

Na vrh