Ruska vojska u Siriji narednih 49 godina

22. Jul 2017. | 07:57 | NV
Mikoyan-Gurevich_MiG-35_

Jučer je Gornji dom ruskog parlamenta odobrio sporazum Rusije i Sirije o ruskom prisustvu i ruskim bazama u Siriji, a koji je Sirija već prihvatila.

Ovim dogovorom Rusija je dobila pravo na posjedovanje baze, ili više njih, u Siriji u narednih 49 godina sa permanentnim prisustvom.

Sirijska strana se obavezala da će pružiti vanjsku zaštitu ruskih baza, a Rusija se obavezala da će se njeni vojnici pridržavati zakona u Siriji i održavati red u samim bazama. Rusija se također obavezala da će rasporediti akedvatnu protivzračnu odbranu u okolini baza.

Također, dogovor predviđa mogućnost da Rusija djeluje na teritoriju Sirije, ako to od nje zatraži službeni Damask.

Ovaj ugovor je predvidio i mogućnost produženja ostanka ruskih vojnika u Siriji na dodatnih 25 godina.

Podsjetimo, Rusija u Siriji ima dvije baze. Prva je pomorska baza u Tartusu otvorena 1971. godine, a koju Rusija ne tretira kao “bazu” već kao logistički centar ruske ratne mornarice. Druga vojna instalacija koju posjeduje Rusija u Siriji je zračna baza Hmeim smještena jugoistočno od grada Latakia na 80-tak kilometara od baze u Tartusu.

Dan ranije, iz Rusije je saopšteno da Rusija šalje dodatni broj aviona u Siriju, a da su već četiri ruska bombardera Su-25 raspoređena u bazu al-Shayrat, na koju su Sjedinjene Američke Države 7. aprila ispalile 59 raketa tipa “Tomahawk” sa brodova USS Porter i USS Ross, tvrdeći da je napad hemijskim oružjem u gradu Khan Sheikhoun izveden avionima koji su poletjeli upravo iz te baze.

Iz baze Al-Shayrat, ustvari sa vojnog aerodroma sirijske vojske, smještenog na oko 31 kilometar jugoistočno od grada Homs, ruska vojska namjerava nastaviti operacije protiv ISIL-a u provinciji Homs.

 

NV

Na vrh