Ruski musliman finansira digitalizaciju drevnih rukopisa na hebrejskom

8. Nov 2017. | 08:25 | NV
zijavudin

Ruski milijarder finansirao je izraelski projekat digitalizacije velike kolekcije jevrejskih rukopisa koje su prije jednog vijeka oteli Sovjeti, a koji se čuvaju u Ruskoj državnoj biblioteci, rekli su izraelski zvaničici.

Na stogodišnjicu Oktobarske revolucije Izraelska nacionalna biblioteka i Ruska državna biblioteka su potpisale sinoć sporazum da se digitalizuje Gunzburgova kolekcija od 2.000 rukopisa.

Projekat je omogućila velikodušna donacija Fondacije Peri ruskog milijardera Zijavudina Magomedova.

Taj 49-godišnjak energetski i brodski magnat je 58. najbogatija osoba u Rusiji, a bogatstvo mu se procjenjuje na 1,5 milijardi dolara po Forbesu.

Njegova fondacija finansira projekte naslijeđa širom Rusije, pogotovo u njegovom rodnom Dagestanu, gdje mahom žive muslimani. Do sada međutim nije učestvovao u projektima čuvanja kulturnog naslijeđa Jevreja.

Kolekcija Gunzburg Ruske državne biblioteke sadrži više od 2.000 rukopisa i hiljade štampanih tekstova ukjučujući biblijske, Talmud, interpretacije rabina i misli Aristotela, Maimonidesa, Al-Gazalija i drugih.

Baron David Gunzburg, ruski aristokrata Jevrejin, sakupio je jednu od najvećih i najvažnijih kolekcija jevrejskih rukopisa prije smrti 1910. godine.

Njegova udovica pristala je da proda tu kolekciju preteči izraelske nacionalne biblioteke u Jerusalimu 1917. godine za 500.000 rubalja.

Izbijanje revolucije spriječilo je, međutim, isporuku knjiga koje su uzeli Sovjeti i one su sklonjene u Rusku državnu biblioteku.

Od tada su sovjetske i ruske vlade odbijale da daju kolekciju uprkos diplomatskim apelima cionističkih lidera i izraelske vlade.

Digitalizovana Gunzburgova kolekcija biće dostupna online u digitalnoj arhivi rukopisa Nacionalne biblioteke Izraela pokrenutoj prošle godine.

71_1379_2

NV / Beta / foto The Moscow Times / theartnewspaper.com

Na vrh