Rutte proslavlja pobjedu na izborima u Holandiji

16. Mar 2017. | 08:53 | NV
rutte

Liberalni holandski premijer Mark Rutte koji je izgleda lahko pobjedio svog rivala krajnje desnice Geerta Wildersa na parlamentarnim izborima, pozdravio je pobjedu, kako je rekao, nad “populizmom lošeg kova”.

Sa više od 90 posto prebrojanih glasova Rutteova liberalna Narodna partija za slobodu i demokratiju (VVD) osvojila je 33 mjesta od 150 u donjem domu parlamenta.

To je gubitak od osam mjesta u odnosu na prethodne izbore 2012. godine ali je ipak više od Wildersove stranke PVV koja je osojila 20 mjesta. Wilders je na ovim izborima u odnosu na prethodne osvojio pet poslanika više.

Ovakvi rezultati su olakšanje za Evropu.

Šef francuske diplomatije Jean-Marc Ayrault je u twitter poruci čestitao “Holanđanima što su poništili rast ekstremne desnice”.

Predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker pozdravio je “glasanje za Evropu, protiv ekstremista”.

Njemačka kancelarka Angela Merkel telefonom je čestitala Rutteu, napisao je na svom twitter nalogu njen portparol.

“Radujem se nastavku dobre saradnje kao prijatelji, susjedi i Evropljani”, rekla je njemačka kancelarka, kako se navodi u toj poruci.

Poslije Brexita u Velikoj Britaniji i pobjede Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima sve oči bile su uprte na partiju Geerta Wildersa, čiji rezultat se gledao kao barometar rasta populizma u Evropi, manje od 40 dana od francuskih predsedničkih izbora, i prije njemačkih parlamentarnih izbora na jesen.

“Poslije Brexita i izbora u SAD Holandija je rekla stop populizmu lošeg kova”, rekao je nasmijan Mark Rutte pred prepunom salom pristalica u Hagu.

Tokom kampanje obilježene pitanjima identiteta, Rutte kao i lideri nekih drugih partija, ipak su uključili neke elemente koji su ranije bili rezervisani za njegovog rivala, pa je tako pozvao one koji ne poštuju holandske vrijednosti da napuste tu zemlju od 17 miliona stanovnika.

Kao i Wildersova krajnje desna Partija za slobodu (PVV), sa kojom su sve glavne partije još ranije isključile mogućnost formiranja vladajuće koalicije, demokršćani CDA i naprednjaci D66 su takodje osvojili po 19 mjesta u parlamentu.

Wilders je ipak izrazio zadovoljstvo svojim rezultatom.

“Hvala biračima PVV-a. Osvojili smo više mjesta. Prva pobjeda je ostvarena. Rutte me se još nije otarasio”, napisao je Wilders u twitter poruci.

U anketama obavljenim prije nekoliko mjeseci pred izbore toj partiji je predviđano da će osvojiti 36 mjesta.

Holandski proporcionalni izborni sistem je takav da moraju da se formiraju koalicije da bi se vladalo u tako rascepkanom političkom pejzažu i formiranje buduće vlade moglo bi da traje više mjeseci. Dosadašnji rekord za formiranje vlade je 208 dana.

Izlaznost je bila velika sa 81 posto od 12,9 miliona birača, prema institutu za ankete Ipsos. Na prethodnim izborima 2010. i 2012. godine izlaznost je bila 74,6, odnosno 75,3 posto.

Rezultati sa jučre održanih izbora brojali su se ručno iz straha od cyber napada.

 

NV / Beta

Na vrh