SAD: Brana pred pucanjem, evakuacija oko 200 hiljada ljudi

13. Feb 2017. | 21:14 | NV
ame

Stanovništvu nizvodno od najviše brane u SAD-u u blizini grada Orovillea u Sjevernoj Kaliforniji naređena je hitna evakuacija nakon što su vlasti izvijestile da bi brana mogla popustiti zbog pukotina koje su se otvorile od silnog pritiska vode što se nakupila nakon obilnih padalina, prenosi index.hr.

“Naređena je hitna evakuacija područja nizvodno od brane”, izvijestio je oblasni šerif putem društvenih mreža, naglasivši više puta kako nije riječ o vježbi.

Evakuirano je oko 188.000 ljudi. “Uvijek kad u kratko vrijeme morate evakuirati ovoliko puno ljudi, možete očekivati haotičnu situaciju”, rekao je Kory Honea iz lokalne policije. Većina evakuiranih smještena je po hotelima u okolnim mjestima koja nisu direktno ugrožena. Iako se količina vode koja prolazi preko pukotine smanjila, vremenske prilike ne idu na ruku službama koje se bore da spriječe katastrofu. Naime, ove sedmice se očekuju padavine, a na vlastima je da do tada u potpunosti minimlaiziraju opasnost.

Kalifornijske su vlasti priopćile da puštaju oko 2830 kubnih metara vode po sekundi kako bi pokušale smanjiti nivo vode u jezeru.

“Jednom kad imate oštećenje takve strukture to je katastrofa”, kazao je direktor ureda za vode Bill Croyle. Dodao je međutim da cjelovitost brane nije ugrožena oštećenim ispustom.

U sljedećim sedmicama mnogo će se pričati o tome što se moglo učiniti ranije. Naime, kako piše LA Times, prije više od deset godina raspravljalo se o tome kako bi branu trebalo učvrstiti da ne bi došlo do situacije do koje upravo dolazi. Mnoge grupe za zaštitu okoliša tada su upozoravale na problem, no vlasti su ih odbile.

Godine 1997. okrug Oroville je također evakuiran zbog straha od poplava. No, situacija nije bila niti blizu dramatična ovoj današnjoj.

Inžinjeri su još u četvrtak počeli ispuštati vodu iz akumulacijskog jezera uzvodno od brane, primijetivši da joj nedostaju veliki komadi betona. No, vlasti su tada govorile kako nema opasnosti.

Nivo vode u petak je bio manji od dva metra od vrha brane, a porastao je zbog jake kiša i snijega koji su uslijedili nakon nekoliko godina teške suše u Kaliforniji.

Kalifornijski guverner Jerry Brown je zbog poplava i klizanja tla od Savezne službe za  vanredna stanja zatražio proglašenje elementarne nepogode.

Brana kod Orovillea, grada s oko 16 hiljada stanovnika, visoka je 230 metara, a građena je od 1962. do 1968. godine i najviša je brana u SAD-u. Od glasovite Hooverove brane više je za 12 metara.

 

NV / index.hr

Na vrh