SAD: Iran proizveo raketu ispaljenu iz Jemena ka Saudijskoj Arabiji

10. Nov 2017. | 23:04 | NV
Maj.-Gen-Jeffrey-Harrigian

SAD su danas saopštile da je Iran proizveo balističku raketu koju su pobunjenici u Jemenu ispalili prošle sedmice ka glavnom gradu Saudijske Arabije, čime su podržale tvrdnje Rijada, prenosi Beta.

Komandant Ratnog vazduhoplovstva SAD za Bliski istok Jeffrey Harrigian rekao je danas novinarima u Dubaiju da na “ostacima te rakete ima iranskih oznaka” i da je to “veza sa Iranom”, navodi AP.

Izjava Harrigiana doprinosi daljoj internacionalizaciji dugogodišnjeg konflikta u Jemenu, najsiromašnijoj arapskoj zemlji koja je već tri godine izložena napadima Saudijske Arabije u cilju vraćanja na vlast svrgnutog sunitskog predsjednika Mansoura Hadija. U tim napadima ubijene su hiljade ljudi, uništena je infrastruktura i milioni ljudi dovedeni na rub gladi, upozoravaju međunarodne organizacije.

Saudijska Arabija dugo optužuje Iran da snabdijeva oružjem šiitske pobunjenike iz jemenskog pokreta Huti i njihove saveznike, što Teheran sve vrijeme negira.

Iran za sada nije reagovao na izjavu Harrigiana. Međutim, ranije je Jemen saopštavao da rakete koje koriste su razvijene na bazi ruskih raketa Scud, a koje Jemen ima još od Hladnog rata. I druge rakete kojima raspolažu Huti i dijelovi jemenske vojske su ruskog porijekla, ali ostaje pitanje u kojoj formi i na koji način su unaprijeđene.

Saudijska Arabija je ranije saopštila da je 4. novembra presrela raketu u blizini međunarodnog aerodroma u Rijadu pomoću američkog sistema Patriot. Ministarstvo vanjskih poslova te zemlje potom je obavilo da su tokom proučavanja ostataka rakete pronađeni dokazi da je “iranski režim imao ulogu u njenoj proizvodnji”.

Sa druge strane, Huti su saopštili da Saudijska Arabija nije presrela raketu, već da je ona pogodila dio aerodroma i izazvala veliku eksploziju.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron slično je ove sedmice opisao tu raketu, rekavši da je “očigledno” iranska.

 

NV

Na vrh