SAD izvele napad na sirijsku vojnu bazu koju koriste i ruske snage u Siriji

7. Apr 2017. | 05:44 | NV
shayrat base satelite

Prije nekoliko sati vojska Sjedinjenih Američkih Država izvela je napad na sirijske vojne instalacije koje koriste i ruske snage stacionirane u Siriji.

Naime, američka vojska je prema vojnom aerodromu al-Shayrat ispalla 59 raketa tipa “Tomahawk” sa brodova USS Porter i USS Ross, koji se nalaze u međunarodnim vodama pred obalama Sirije.

Napad je lično odobrio američki predsjednik Donald Trump, odmah nakon večere koju je imao sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom. Zatim se obratio javnosti, poručujući da je napad poruka sirijskim vlastima zbog izvedenog napada hemijskim oružjem u provinciji Idlib, za koji Trump zvanični Damask drži odgovornim, a Damask to poriče. Trump je rekao da su baš iz napadnute baze poletjeli avioni koji su izveli pomenuti napad u Idlibu.

Vojna baza, ustvari vojni aerodrom sirijske vojske, smješten na oko 31 kilometar jugoistočno od grada Homs i tamo je stacioniran dio sirijske ratne avijacije, ali i ruskih aviona i helikoptera. Koliki je tačan broj aviona tamo smješten i koliko je vojnika tamo, teško je medijima reći, ali postoje procjene da je tamo smješteno oko 40 hangara i nekoliko tipova aviona: MiG 23, MiG 25, MiG 29, zatim eskadrila bombardera Su-22 i Su-25. Procjene govore da se tamo nalazi i osam ruskih helikoptera Ka-52 i četiri helikoptera tipa Mi-27, koje je Rusija koristila u borbama protiv ISIL-a u i oko Palmire, prenose različiti svjetski mediji.

Glasnogovornik Pentagona kapetan Jeff Davis u obraćanju javnosti rekao da je upravo u ovoj bazi bilo čuvano sirijsko hemijsko naoružanje do 2013. godine, kada je u dogovoru SAD i Rusije, Sirija naoružanje predala međunarodnoj zajednici, prenosi The Guardian.

Davis je dodao da su meta ograničenih američkih udara bile instalacije koje omogućavaju rad ove baze, poput skladišta za gorivo, radari za slijetanje aviona, radari protivzračne odbrane, hangari, ali i sami avioni.

Davis je dodao da je američka vojska preduzela mjere da “smanji rizik za rusko i sirijsko osoblje” koje je smješteno u bazi.

Sirijska državna televizija je potvrdila napad i saopštila da je “šteta pričinjenja”, nenavodeći detalje.

Podsjetimo, iz sirijskog gradić Khan Sheikhoun u Idlibu prije nekoliko dana stigli su snimci napada hemijskim oružjem na civilno stanovništvo i podatak da je oko stotinu osoba, a među njima i mnogo djece, izgubilo život. Za napad Zapad je optužio Siriju, a Sirija i Rusija su tvrdili da je u napadu pogođeno skladište u kojem je čuvano hemijsko oružje koji posjeduju pobunjenici.

Nakon toga, SAD zajedno sa Velikom Britanijom i Francuskom su u Vijeću sigurnosti UN-a predložili rezoluciju o sankcionisanju Sirije, dok je Rusija predložila da se na lice mjesta pošalje tim stručnjaka i ispitaju sve okolnosti napada. Obje rezolucije su bile su u najavi blokirane u VS UN-a, a odmah nakon što je Rusija najavila blokadu rezolucije iza koje su stajale SAD, izveden je napad na pomenutu sirijsku bazu.

Rusija je ranije upozorila da neće tolerisati napade na Siriju.

Navodno, prije samog napada, ruski diplomati u UN-u su bili obavješteni od strane američkih kolega da će do napada doći, prenijeli su pojedini mediji.

Za sada nije poznato da li je u napadu bilo ljudskih žrtava i kakva je šteta pričinjena.

Rusija još nije reagovala na ova dešavanja.

Bilo kako bilo, nema sumnje da je Trump Vladimiru Putinu poslao snažnu poruku o odlučnosti SAD da zaštite svoje interese u Siriji.

 

Rex Tillerson: Ovo nije najava promjene naše politike prema Siriji

Nakon napada oglasio se i američki državni sekretar Rex Tillerson koji je rekao da pomenuti napad nije najava promjene američke politike prema Siriji, “ali je jasan indikator da će američki predsjednik reagovati kada je potrebno”, prenosi The Guardian.

 

Pričinjena šteta u napadnutoj bazi

Prema pisanju portala Al Masdar, u napadu uništeno je ili oštećeno 15 sirijskih aviona i pogođeno je skladište za gorivo koje je kasnije prouzrokovalo nekoliko snažnih eksplozija na aerodromu.

 

Sirijska opozicija: Nadamo se da je ovo prekretnica

Major Jamil al-Saleh, jedan od komandanata sirijske opozicije koja ima podršku SAD, rekao je da se on nada da je napad na bazu al-Shayerat prekretnica u ratu, prenosi AP.

Al-Saleh, koji je vođa grupe Alezzah smatra da bi daljni američki napadi pomogli u zaštiti sirijskog naroda.

 

Guverner Homsa: Velika materijalna šteta

Guverner sirijske provincije Homs Talal Barazi izjavio je za Reuters da je pričinjena velika materijalna šteta tokom napada na bazu, ali se nada da nije izgubljeno puno ljudskih života.

Dodao je, u telefonskom razgovoru za Reuters, da se vatrogasci bore s požarom više od dva sata.

Barazi je izjavio, prenosi The Guardian, da je ovaj napad “služi teroristima u Siriji i Izraelu dugoročno.”

 

Netanyahu: Podržavamo napad

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu “u potpunosti podržava” američki napad na Siriju, prenosi BBC.

“I riječima i djelima, predsjednik Trump je poslao snažnu i jasnu poruku da korištenje i širenje hemijskog oružja neće biti tolerisano”, rekao je Netanyahu.

“Izrael u potpunosti podržava odluku predsjednika Trumpa i nada se da je ovo snažna poruka u lice užasnih radnji Assadovog režima koja će imati snažnog odjeka u Damasku, ali i u Teheranu, u Pyongyangu i drugdje”, kaže se u izjavi izraelskog premijera.

 

ISIL pokrenuo ofanzivu u blizini napadnute baze

Sirijski mediji prenose, ali bez jasnog dokaza, pozivajući se na izvore iz vojske da je u blizini baze koju su napale sad pripadnici ISIL-a pokrenuli jak napad blizu grada Al-Furqalas. Dalje se navodi da zbog stanja na aerodromu sirijska vojska svojim jedinicama u ovom napadu ne može pružiti zračnu podršku.

 

ABC News: U bazi nije bilo ruskih vojnika

Američki ABC News piše da se u napadnutoj bazi nisu nalazili ruski vojnici još od početka 2016. godine, a da bazu koriste isključivo pripadnici sirijske i iranske vojske.

Isti izvor piše da, navodno, pored baze postoji hotel u kome borave iranski vojnici, ali još nije jasno da li je taj hotel bio meta američkih projektila.

Bivši američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Richard Clark za ABC News napad je opisao kao “simboličan”.

“Mislim da je državni sekretar da odbranu James Mattis predsjedniku dao listu opcija, a ova je bila najmanja. Napad nije bio planiran da porazi sirijske snage… Mislim da je predsjednik pokušao pokazati da je drugačiji od svog prethodnika”, rekao je Clark.

 

AP: Ima žrtava u napadu

Prema riječima sirijskih zvaničnika ima ljudskih žrtava u napadu na bazu, ali precizan broj još nije saopšten, piše AP.

 

The Guardian: Viši oficiri evakuisani prije napada

Dopisnik The Guardiana iz Bejruta Martin Chulov piše da su, prema njegovim izvorima u Libanu, prije samog napada iz napadnute baze evakuisani visoki oficiri, a da su neki od njih pokušali članove porodice prebaciti u Liban.

Chulov dalje piše da su pomenutu bazu koristili sirijske vojska, iranska vojska, pripadnici Hezbollaha, pripadnici šiitskih milicija iz Iraka i ruski vojnici.

Chulov dodaje da je Rusija na sjeveru Sirije postavila antiraketne sisteme i da su oni sposobni detektovati napade ove vrste.

 

RT: 4 osobe ubijene

Ruski RT prenosi da su u napadu ubijene 4 osobe, bez daljnjih objašnjenja.

 

Bolivija: Hitan sastanak VS UN-a

Bolivija je pozvala na održavanje hitne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a zbog američkog napada na Siriju, rekao je medijima zamjenik šefa misije Bolivije u UN, koja je trenutno nestalna članica VS UN-a, piše agencija Tass.

 

Američki senator Kane: Napad je neustavan

Američki senator Tim Kaine napisao je na svom  Twitter profilu da je napad izveden u Siriji “neustavan” akt predsjednika Trumpa jer Kongres o tome nije konsultovan.

 

Saudijska Arabija: U potpunosti podržavamo napad

Saudijska Arabija daje “punu podršku” američkom napadu na Siriju, prenosi Al Arabia.

Saudijsko ministarstvo vanjskih poslova u izjavi koju je objavila državna novinska agencija napad je nazvala kao “hrabar akt” predsjednika Donalda Trumpa.

 

Reuters: 5 ubijenih i 7 ranjenin

Reuters piše, pozivajući se na Al-Mayadeen, da je u američkom napadu u Siriji ubijeno 5, a ranjeno 7 osoba.

 

Tartus: Konvoj ruskih vojnika krenuo ka Hami ili Homsu

Lokalno stanovništvo javlja da je se kolona ruskih vojnika iz Tartusa uputila ka Homsu ili ka Hami, prenose mediji.

 

Iran osudio napad

BBC piše da je Iran snažno osudio napad na Siriju, ističući da će napad “ojačati teroriste”.

 

Guverner Homsa: Ima civilnih žrtava

Guverner Homsa Talal Barazi izjavio je da u američkom napadu ima i civilnih žrtava u selu koje se nalazi pored napadnute baze.

 

Kremlj: Ovo je agresija protiv suverene nacije

Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina Dmitrij Peškov američki napad na sirijsku bazu opisao je kao “agresiju protiv suverene države” i dodao da ovim napadom SAD žele odvući pažnju javnosti od zločina koje čine u Iraku. Peškov je dodao da je ovaj napad na Siriju napravio “ozbiljnu štetu” u odnosima Rusije i SAD, prenosi BBC.

 

Velika Britanija i Australija: Podržavamo napad

Velika Britanija “u potpunosti podržava” američki napad na sirijsku bazu, jer vjeruje da je to “zadovoljavajući odgovor na barbarski napad hemijskim oružjem.”

Iz Australije su proučili da podržavaju Trumpa u ovoj akciji, prenosi Reuters.

 

Sirijska nacionalna televizija: Ovo je agresija

Sirijska državna televizija američki napad je opisala kao “akt agresije” protiv Sirije, prenosi Tele Sur. “To je akt rata”, protiv naše države, saopšteno je.

 

Svjedoci: Baza je u potpunosti uništena

BBC javlja da je jedan od njihovih novinara dobio poruku od lokalnog stanovništva koje živi u blizini napadnute baze. Prema tom izvoru baza je u potpunosti uništena, a na mjestu događaja je veliki broj ambulantnih vozila, jer ima dosta onih kojima je potrebna liječnička pomoć.

 

Reuters: Cijena nafte u blagom porastu

Američki napad na sirijsku vojnu bazu doveo je do rasta cijena nafte, piše Reuters. Na različitim berzama cijena nafte jutros je porasla od 1,5 do 2%.

 

Francusko ministarstvo vanjskih poslova: Bili smo obavješteni o napadu

Iz Francuskog ministarstva vanjskih poslova saopšteno je da je Francuska bila upoznata sa napadom na Siriju, prenosi Al-Manar.

 

Sputnjik: Baza teško oštećena, svi avioni uništeni

Sputnjik javlja da je napadnuta baza teško oštećena, a svi avioni koji su se nalazili u bazi uništeni su.

 

Sirijska vojska: Ubijeno 6 osoba, ogromna šteta

Iz sirijske vojske je saopšteno da je u američkom napadu ubijeno šest osoba, nekoliko osoba ranjeno, a pričinjena je velika materijalna šteta, prenosi AP.

 

Sablin: Nijedan Rus nije povrijeđen

Dmitrij Sablin, poslanik u ruskom parlamentu, izjavio je da prema njegovim informacijama među žrtvama američkog napada u Siriji nema Rusa, prenose ruski mediji.

 

Indonezija protiv unilateralnih akcija

Iz ministarstva vanjskih poslova najmnogoljudnije muslimanske države izrazili su “zabrinutost” zbog američkog jednostranog djelovanja u Siriji. Isto tako, Indonezija osuđuje upotrebu hemijskog naoružanja “u bilo koje svrhe”, prenosi AP.

 

Rusija suspendovala dogovor o kordinaciji letova u zračnom prostoru Sirije

Prva ozbiljna posljedica američkog napada za odnose Rusije i SAD jeste odluka o suspenziji kordinacije letova iznad Sirije sa SAD, prenose ruski mediji. Ruskim uključivanjem u rat u Siriji ovaj mehanizam je bio uspostavljen kako bi se izbjegli incidenti između aviona SAD i Rusije.

 

NATO: Imali smo informacije o napadu

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenber je izjavio da je NATO bio upoznat sa američkim planom napada na Siriju. Odbio je komentarisati napad, a zainteresovane za ovaj slučaj uputio da se obrate američkim vlastima, piše AP.

 

Japan: Podržavamo napad

Shinzo Abe je podržao američki napad u Siriji, objasnivši da je taj napad dobra prevencija za događaje koji se mogu desiti u Siriji, prenosi AP.

 

Marine Le Pen: SAD glume svjetskog policajca

Francuska političarka Marine Le Pen je izjavila da je “iznenađena” Trumpovom odlukom da napadne Siriju i da Trump pokušava da bude “svjetski policajac”, prenosi Reuters.

 

Angela Merkel i Francois Hollande: Assad je kriv za napad

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande u zajedničkoj izjavi su konstatovali da je Bashar al-Assad svojim ponašanjem skrivio američki napad na Siriju, prenosi AP. Zajedno su pozvali međunarodnu zajednicu da pomogne u “političkoj tranziciji u Siriji”.

 

Poljska: Assad prešao granicu

Glasnogovornik Vlade Poljske rekao je da je “Assad prešao granicu – koristio je hemijsko oružje protiv civila” te da Poljska podržava američku akciju protiv Sirije, prenosi BBC.

 

Ruski novinar na licu mjesta: Nisu svi avioni uništeni

Evgenij Poddubnyy, novinar ruskog kanala Russia 24 u vojnoj bazi koju je napale američka vojska. Na Instagramu je objavio i nekoliko fotografija koji potvrđuju njegove tvrdnje. Naime, on kaže da svi avioni nisu uništeni, iako je tako ranije izvještavano i da pista također nije uništena.

On kaže da je uništeno devet aviona sirijske vojske, jer su hangari za avione u pojedinim slučajevima izdržali udar raketa te da pista nije uništena, iako je u pojedinim dijelovima oštećena šrapnelima.

 

Sergej Lavrov: Nema Rusa među žrtvama

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da u pomenutom američkom napadu nije bilo ruskih žrtava.

 

Donald Tusk: EU će zajedno raditi sa SAD

Predsjednik Evropskog vijeća je napisao na Twitteru da će EU i SAD zajedno raditi da okončaju brutalnost u Siriji. Napad je opisao kao “potrebnu odlučnost protiv barbarskog hemijskog napada”.

 

Igor Konašenko: 23 rakete pogodile bazu

Ruska agencija Interfaks prenosi da je glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenko izjavio da je napad na bazu sirijske vojske bio neefektivan. Prema njegovim riječima 23 rakete su pogodile bazu, a ne zna se gdje je završilo ostalih 36 raketa. Podsjetimo, dva američka ratna broda prema Siriji su ispalila 59 raketa.

 

 

Tokom dana opširnije… Pratite NV

 

Na vrh