SAD od Rusije zahtjevaju zatvaranje prostorija ruske diplomatske misije u tri američka grada

1. Sep 2017. | 07:59 | NV
1176275

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država pozvale su Rusiju da do 2. septembra zatvore dio prostorija ruske diplomatske misije u San Franciscu, Washingtonu i New Yorku, prenosi Tass pozivajući se na pisanu izjavu glasnogovornice State Departmenta Heather Nauert.

U San Franciscu je smješten generalni konzulat Rusije, u Washingtonu jedan dio ruske ambasade, a u New Yorku diplomatska rezidencija Ruske Federacije, podsjeća Tass.

Ovo je američki odgovor na potez Rusije od 28. juna, kada je zvanična Moskva odlučila da protjera stotine američkih diplomata iz Rusije, opet kao odgovor na američku pljenidbu ruske imovine u SAD i druge sankcije koje je Washington uveo Moskvi zbog politike Rusije u Ukrajini i Siriji te navodnog mješanja Rusije u američke predsjedničke izbore.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je jučer upozorio da bi uvođenje novih sankcija bilo “opasno” te da se treba vratiti dijalogu.

Diplomatska igra SAD i Rusije traje mjesecima i čini se da joj kraj nije ni blizu, budući da je najnoviji paket američkih sankcija sa kraja jula usmjeren i protiv ruskih banaka, izvoznika oružja i vojne opreme te ruskog energetskog sektora.

 

NV / foto Tass Eugene Zelenko/wikipedia.org

Na vrh