SAD otvorile prvu vojnu bazu u Izraelu

19. Sep 2017. | 08:00 | NV
isr-usa

Sjedinjene Američke Države otvorile su prvu vojnu bazu na teritoriju Izraela, prenose izraelski mediji.

Tačnije, radi se o tome da je američka baza smještena unutar izraelske vojne baze, a koja je smještena zapadno od gradova Dimona i Yerucham.

Izraelski general Zvika Haimovitch je rekao da je ovo prvi put u historiji Izraela da se američka zastava viori u unutar izraelske vojne baze i ocijenio da je sami čin “historijski”.

Kako se radi o prvom takvoj bazi na tlu Izraela, a ranije su Izrael i SAD usko sarađivale u oblasti ratne avijacije, odlučeno je da se američka baza smjesti unutar izraelske baze zračnih snaga, objasnio je general Haimovitch.

Prema pisanju izraleski medija u “bazi unutar baze” trebalo bi biti smješteno nekoliko desetaka američkih vojnika koji će operisati na američkim sistemima, a ne na izraleskim. Baza će biti povezana sa EUCOM-om, odnosno komandom američke vojske u Evropi.

Ovo nije kraj pomoći koje će SAD pružiti vojsci Izraela. Još 2007. godine je dogovoreno da će SAD Izraelu svake godine davati 3,8 milijardi dolara, a u septmebru 2016. godine je dogovoreno da će od 2019. godine SAD Izraelu prebaciti 38 milijardi dolara za narednih deset godina, podsjećaju agencije.

Ovakav sporazum dvije vojske treba staviti i u kontekst jačanja iranskog prisustva u Siriji, zbog čega je Izrael bezuspješno apelirao na Rusiju i SAD da se Irance i Hezbollah ukoloni iz Sirije po završetku rata protiv ISIL-a.

Sa druge strane, treba imati na umu da se u Dimoni nalazi nuklearni reaktor kojeg je Hezbollah obećao ciljati svojim raketama ukoliko Izrael napadne na Liban.

 

NV

Na vrh