SAD poručile Saudijskoj Arabiji: Niste pokazali nikakvo opravdanje za embargo koji ste uveli Kataru

21. Jun 2017. | 07:59 | NV
heather-mauert

Američki State Department je ukorio Saudijsku Arabiju zbog toga što nisu iznijeli opravdanje za embargo koji su uveli susjednom Kataru, prenosi Guardian.

Ova oštra kritika upućena Rijadu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) označava oštar zaokret od potpune podrške embargu i označavanju Katara kao finansijera terorizma koju je izrekao američki predsjednik Donald Trump, primjećuje Guardian. Ova kritika upućena Saudijskoj Arabiji i UAE samo je nastavak politike koju vode strukture odbrane u SAD, a kada su odlučili Kataru prodati oružje vrijedno 12 milijardi u jeku sukoba Katara i Saudijske Arabije.

“Već su prošle dvije sedmice od početka embarga, a države Zaljeva još nisu objavile Kataru, niti javnosti, detalje o tvrdnjama koje su izrekli o Kataru”, rekla je glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert. “Što više vremena prolazi sve je više sumnji u akcije koje su poduzele Saudijska Arabija i UAE”, dodala je ona i nastavila:

“U ovom trenutku postavlja se jednostavno pitanje: Da li su njihove akcije bile izraz zabrinutosti u vezi navodnog finansiranja terorizma od strane Katara, ili su akcije rezultat žalbi između država Zaljevskog vijeća za saradnju?”

Na kraju, Nauert je dodala da SAD neće biti medijator u pregovorima između arpaskih država, jer smatraju da za tim nema potrebe te da državni sekretar Rex Tillerson i predsjednik Trump sukob “žele vidjeti rješen veoma skoro.”

 

NV / state.gov

Na vrh