SAD: Russia Today se mora registrovati kao “strani agent”

10. Nov 2017. | 12:44 | NV
Russia_Today_Logo

SAD su odlučile da prema televiziji Russia Today (RT) primijene zakon o registraciji stranih agenata, prenosi “Sputnjik”.

Američko Ministarstvo pravde dalo je kompaniji, preko koje se kanal Russia Today America emituje u ovoj zemlji, rok do ponedjeljka, 13. novembra, da se registruje kao strani agent.

Zakon je usvojen u SAD 1938. godine radi suprotstavljanja pronacističkoj agitaciji na američkom tlu.

Primjena zakona prema kompaniji koja obezbjeđuje sve usluge za rusku stanicu “imaće ozbiljne pravne posljedice” i “ugroziće bezbjednost zaposlenih”, saopštilo je ranije Ministarstvo vanjskih poslova Rusije.

Russia Today je objavila da bi, ukoliko zahtjev ne bude ispunjen, računi emitera mogli da budu blokirani, prenosi Srna.

Sa druge strane, Rusija je ranije donijela zakon 2012. godine koji je sve nevladine organizacije u Rusiji, a koje se finansiraju iz inostranstva, upisao u registar stranih agenata se ciljem da se suzbije uticaj drugih država na političke i društvene tokove u Rusiji.

Krajem prošlog mjeseca ruski predsjednik Vladimir Putin je izjavio da “je broj takvih organizacija u registru stranih agenata gotovo prepolovljen, njihov broj je opao sa 165 na 89, što je 0,39 posto ukupnog broja nevladinih organizacija registrovanih u Rusiji”.

Broj tih organizacija u registru smanjen je četiri puta u odnosu na 2016. godinu, naveo je tada Putin zbog pomenutog zakona koji zahtjeva da politički aktivne organizacije koje dobijaju sredstva iz inostranstva budu registrovane kao strane agenture.

Američka želja da sankcioniše pojedine ruske medije traje nekoliko godina, a RT je ocijenjen više puta sa više adresa kao medij za širenje ruske propagande u SAD i svijetu.

 

NV

Na vrh