SAD se povlače iz Pariškog sporazuma o klimi

2. Jun 2017. | 07:57 | NV
trump-2

Donald Trump ispunio je još jedno predizborno obećenja – zaštita okoline je važna, ali radna mjesta još su važnija. Američko povlačenje iz Pariškog sporazuma o klimi je obećao da će uraditi unutar 100 prvih dana u Bijeloj kući.

Američki predsjednik u svom obraćanju ispred Bijele kuće, a koje je ranije najavio na Twitteru, je rekao da se SAD povlače iz Pariškog sporazuma o klimi, a kojeg su potpisale sve države osim Sirije i Nikaragve, jer je taj sporazum štetan za američku ekonomiju.

Radi se o sporazumu koji je potpisan u decembru 2015. godine i koji je tadašnji američki predsjednik Barack Obama predstavljao kao svoju veliku pobjedu. Sporazum je na snazi od novembra 2016. godine, a ratifikovale su ga 135 države svijeta. Sporazum je bio pokušaj da se smanji zagrijavanje planete i ograniče klimatske promjene.

Sporazum je dalje predviđao da će bogatije države pomoći ostatku planete finansijski kako bi i druge države koristile energiju iz obnovljivi izvora. Sporazum je posebno bilo teško postići, jer je u najvećoj mjeri ograničavao SAD i Kinu – dva najveća zagađivača u svijetu.

Trump je najavio da je otvoren za nove pregovore, ali da ti pregovori moraju uvažavati interese njegove države.

 

Negativne reakcije

Trumpov potez generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres je opisao kao “veliko razočarenje”, a obavljen je hitan telefonski razgovor njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji su ranije apelovali na Trumpa da se ne povlači iz ovoga sporazuma.

Italijanski predsjednik Paolo Gentiloni poručio je da neće biti novih pregovora o Pariškom sporazumu.

Kina je ranije najavila da će zajedno sa Evropskom unijom ostati u Pariškom sporazumu.

 

NV

Na vrh