Safer Grbić objavio florilegium “Antidiwan” povodom prijema u Hrvatsko književno društvo

11. Aug 2017. | 09:22 | NV
safer2

Povodom prijema mladog bosanskohercegovačkog književnika Safera Grbića u Hrvatsko književno društvo na redovnoj godišnjoj skupštini Društva tekuće godine u Republici Hrvatskoj, objavljen je florilegium oslovljen kao Antidiwan.

Kako se navodilo u saopćenju Grbić je primljen u Društvo kao najmlađi član shodno rezultatima postignutim u razvoju književnosti u Republici Hrvatskoj. Na tome tragu, sadržaj Antidiwana od stotinu pjesama odabrao je Tomas Dretarus iz Belgije, dizajnirao Gabriel Benderski iz Urugvaja, te je na engleski jezik cjelokupni Grbićev dosadašnji književni opus sveden u Antidiwan prevela Adisa Isić Mujić.

O samom sadržaju djela periodično su govorili desetine eminentnih književnika i književnih kritičara našeg govornog područja, a projekat objavljivana limitiranog izdanja Antidiwana je podržala Općina Tešanj. Razloge i motive za objavljivanje samoga djela Grbić navodi u gore pomenutom Proemiumu: “Antidiwan, dakle, predstavlja sabranih stotinu pjesama iz pređašnjeg opusa koji bi se […] mogao označiti kao življenje pjesnički, stoga što je pjevan antičko-kršćanskom pjesmom. Na tomu tragu, javila se potreba, u akademskim nastojanjima sa uvaženim Tomasom Dretarusom i Sachom Seceurom da se sačini pomenuti izbor poezije u cilju zaključivanja jedne razvojne linije misli, a koju možemo označiti kao: rani spisi. Napose, stoga što potpisnik ovih redova ukazuje daljnji interes ka onomu što je […] označeno kao prevladavanje umiranja pjesničkog, odnosno prevladavanja antičko-kršćanskog pjevanja kako bi živjeti pjesnički doživjelo jedan novi kontekst: živjeti bez da drugi umiru. Napose, sačinjen je Antidiwan čiju konačnu sadržinu prilažemo ovdje, a što treba biti razumljeno izričito u kontekstu ranih spisa, perioda odrastanja i mladalačkog doba prije nego li je autor razumijevao zbivanje umiranja pjesničkog – što je učinjeno predmetom njegova daljnjeg nastojanja.“

Antidiwan, objavljen kao limitirano izdanje, sadrži Proemium Teksta gostujućeg predavanja održanog u velikom atriju Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu 23. marta 2017. godine, te je sadržaj samog djela sačinjen kao florilegium koji sadržava cjelokupni dosadašnji Grbićev objavljeni književni opus većim dijelom ili u sveobuhvatnim cjelinama.

safer

NV

Na vrh