Sankcije preporodile rusku poljoprivredu

27. Apr 2017. | 13:21 | NV
49177

Rusija je postala “žitna superdržava” nakon uvođenja zapadnih sankcija – za par godina Rusi su povećali proizvodnju žitarica i izbili na vrh liste lidera u izvozu pojedinih vrsta žita, ističe list “Les ehos”.

Rusija, koja već odavno nema učešće na međunarodnom žitnom tržištu, postaje nova poljoprivredna superdržava zahvaljujući žitaricama.

Prema podacima Federalne službe za državnu statistiku Rusije (Rosstat), prošle godine proizvedeno je 120 miliona tona žita, a to su ogromne količine za rusko postsovjetsko doba.

Moskva otima dio tržišta američkim i evropskim gigantima u Aziji, Južnoj Americi, pa čak i Africi, tvrdi francuski list.

Najveći proizvođači strahuju, posebno kada se uzmu u obzir prognoze australijskih analitičara organizacije “AEGIC” da će izvoz ruskih žitarica 2015-2060. godine porasti za čak 60 posto.

Američki farmeri su nekada hranili dobar dio planete, piše francuski list, pozivajući se na članak u “Wall Street Journalu”.

Udio SAD u svjetskom izvozu kukuruza, soje i žita je duplo smanjen od sredine sedamdesetih, a Rusija je u posljednjih deset godina povećala proizvodnju žitarica za 61 posto, od čega kukuruza skoro tri puta, prenosi “Ruska reč”.

 

NV / SRNA

Na vrh