Sarajevo: Otkriven Kamen mira iz Hirošime

21. Jun 2017. | 11:50 | NV
kamen(2)

U Zemaljskom muzeju BiH danas je u okviru prezentacije Kamena mira iz Hirošime, otvorena izložba japanske Asocijacije Kamena mira, piše agencija Patria. U maju 1991. godine osnovana je Asocijacija “Kamen za mir” iz Hirošime, koja već 26 godina promovira mirovnu misiju doniranjem ovog kamena gradovima Evrope i svijeta, kao simbola mira i i poruka iz Hirošime, piše agencija Patria.

Kamen mira gradu Sarajevu darovao je japanski grad Hirošima, a kamen su otkrili gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i predsjednik Asocijacije “Kamen mira iz Hirošime” Michio Umemoto. Ceremoniji je prisustvovao i ambasador Japana u BiH Kazuya Ogawa.

Sarajevo je 111. grad Evrope i svijeta koji je preuzeo kamen mira iz Hirošime.

To je jedan od 200 autentičnih kamena kojim su bile popločene ulice u Hirošimi kada je na taj grad bačena atomska bomba 6. augusta 1945. godine u 8:15 sati. Kamen iz Hirošime zapravo je granitna ploča visoka 50-ak cm i teška 50 kg. Ploča je jedna od 200 kamenih fragmenata izvađenih ispod tramvajskih šina kod Aioi mosta, koji se nalazio samo 200 metara sjeverno od mjesta eksplozije.

U svaku ploču je uklesan lik japanske božice milosti Kannon i riječi “Iz Hirošime”, a bilo je potrebno 10 hiljada ljudi i sedam godina rada da bi se isklesali svi kameni blokovi.

 

NV / NAP

Na vrh