Šarena parada prošla Sarajevom: Otvoren 14. Kid’s festival

4. Jun 2017. | 16:17 | NV
djeca(40)

Danas se održava 14. po redu Kid’s festival pod sloganom “U slavu djece i djetinjstva”, a djeca iz cijele BiH i posjetioci uživat će u raznovrsnim sadržajima podijeljenim u pet cjelina za pet čula, piše agencija Patria.

Kid’s festival počeo je tradicionalnom šarenom paradom uz zvuke limene muzike i mažoretkinjama sa nekoliko stotina učesnika. Mališani su se od Baščaršije uputili prema Vijećnici, zatim obalom Miljacke do spomenika ubijenoj djeci Sarajeva i nazad prema Katedrali.

Na Trgu Alije Izetbegović zvanično je otvoren 14. Kid’s festival, a tokom cjelodnevnog druženja mališani iz Sarajeva, Kiseljaka, Ljubinja, Brčkog i drugih gradova uživat će u pripremljenim sadržajima.

Festival se održava na više lokacija, pa tako i u Domu OS BiH, Umjetničkoj galeriji BiH gdje će biti održane neke od radionica.

Predstavnici agencije UNDP će imati poseban tematski program. Kent Larson ispred Misije USAID-a kazao je da su oni svi tu da slave i podržavaju djecu BiH. USAID već petu godinu podržava Kid’s festival.

Od 2015. godine Kid’s festival je pod pokroviteljstvom UNESCO-a, a i ove godine stigle su riječi podrške generalne direktorice Irine Bokove.

Siniša Šešum šef Misije UNESCO-a kazao je da je ovo jedan od najznačajnijih događaja za Sarajevo i BiH.

“Poruke mira iz Sarajeva idu posljednjih 13 godina, a i ove godine kroz Kid’s festival i to je za nas bitno”, rekao je Šešum.

Partner Kid’s festivala svih ovih godina je i MUP KS, a za mališane će biti upriličena i edukativna radionica sa psima tragačima.

Direktorica festivala Susanne Prahl kazala je da im se već 14 godina djeca vraćaju i da je to za njih nezaboravan osjećaj.

 

NV / NAP

Na vrh