Šarović: BiH bi u decembru mogla pristupiti WTO, očekujemo dozvolu za izvoz pilećeg mesa i jaja u EU

4. Aug 2017. | 15:57 | NV
sarovic(9)

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović kazao je da je BiH favorit za pristupanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) i da to očekuje već u decembru, na skupu koji će se održati u Argentini, piše novinska agencija Patria.

U isto vrijeme za BiH je dobra vijest da krajem septembra u kontrolu stiže inspekcijski tim Inspektorata za Evropsku uniju koji će kontrolisti oblast peradarstva i proizvodnju konzumnih jaja.

Ministar Šarović izrazio je nadu da će nakon ove posjete BiH biti stavljena na listu zemalja koje mogu izvoziti prerađevine od pilećeg mesa, pa vjerovatno i jaja. Odabrane su kompanije koje bi mogle ispuniti tražene uvjete. Šarović je pojasnio da su kada je bila riječ o kontroli kompanija za proizvodnju mlijeka bili odabrali tri, a sada ih devet izvozi.

S obzirom da je Hrvatska povećala naknade za inspekcijski pregled voća i povrća uvezenog iz trećih zemalja što uključuje i BiH, to je izazvalo revolt bh. izvoznika.

“Mi očekujemo da će Hrvatska povući pravilnik, ili ga revidirati. Oni ne smiju da nas ljute na bilo koji način, moraju da nas poštuju. Pravo rješenje je da napravimo efikasan i brz dogovor”, rekao je Šarović.

 

NV / NAP

Na vrh