Šarović: BiH će odgovoriti Hrvatskoj na povećanje taksi za fitosanitarni pregled voća i povrća

2. Aug 2017. | 07:58 | NV
mirko sarovic foto 1 patria(1)

Bosna i Hercegovna će reagovati na odluku Hrvatske o enormnom povećanju takse za fitosanitarni pregled voća i povrća, izjavio je novinarima u Sarajevu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

“Hrvatska je takse povećala sa 10-15  na 100-150 eura. Za nas su to barijere i u tom smislu ćemo reagovati”, rekao je Šarović tokom prezentacije vanjskotrgovinske razmjene BiH sa svijetom.

On je istakao da se vrše konsultacije ministara trgovine i poljoprivrede iz zemalja CEFTA-e kako bi možda bio dat zajednički odgovor Hrvatskoj i upozoreno na nešto što je smetnja slobodnoj trgovini i što nije u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju koji je BiH nedavno potpisala sa EU.

“Ekonomiji BiH treba veća podrška u svakom pogledu. Rezultati vanjskotrgovinske razmjene BiH sa svijetom u drugom kvartalu pokazuju da se kompanije i poljoprivrednici razumiju bolje od političara”, rekao je Šarović.

Dodao je da je u prvom polugodištu 2017. godine nastavljen trend rasta vanjskotrgovinske razmjene sa svijetom, te dodao da je važno da je pokrivenost uvoza izvozom povećana za dva posto, sa prošlogodišnjih 59 na 61 posto, te da bi rezultati do kraja godine mogli biti još i bolji.

Šarović je naveo da BiH sa Njemačkom, Italijom, Srbijom, Hrvatskom, Slovenijom i Austrijom ima dobru pokrivenost uvoza izvozom. Sa Njemačkom ona iznosi 77 posto. Pokrivenost izvoza uvozom ponajbolja je sa Slovenijom i iznosi 104 posto.

 

NV / NAP

Na vrh