Šarović se kineskim investitorima: Finalni ugovor o kreditiranju Bloka 7 TE Tuzla u novembru

17. Sep 2017. | 11:22 | NV
Mirko-Šarović

U naredna dva mjeseca trebalo bi da bude finaliziran projekat TE Tuzla-Blok 7 kako bi na Samitu premijera „16+1“, 28. novembra u Budimpešti bio potpisan finalni ugovor o kreditiranju.

Ovo je, između ostalog, rečeno na sastanka ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića sa predsjednikom vodeće kineske osiguravajuće korporacije “Sinosure” Wang Yia, te predstavnicima velikih kineskih kompanija iz oblasti energetike i građevinarstva na čelu sa zamjenikom predsjednika kineske kompanije China Energy Engineering Group Yu Gangom, kao i generalnim direktorom za međunarodnu saradnju kompanije Gezhouba – Lyu Zexiangom.

Sinosure, prva osiguravajuća kuća u svijetu, povezana sa 200 međunarodnih banaka, važan je partner BiH za provođenje ključnih energetskih projekata.

Za dosadašnje projekte osigurali su 1,2 milijarde dolara garancije ali je iskazan interes i za projekte TE Gacko, autoput Glamočani – Mliništa, projekt HE Dabar i TE Kamengrad.

Na sastanku je izraženo očekivanje da će, uz zajedničke dodatne napore, u naredna dva mjeseca biti finaliziran projekat TE Tuzla-Blok 7 kako bi se krenulo u realizaciju jednog od najvećih poslijeratnih projekata u BiH.

Dogovoreno je i da uskoro bude potpisan memorandum o saradnji dvije zemlje, čime će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH postati ključna kontakt tačka za saradnju sa BiH, saopćeno je iz tog ministarstva.

 

NV / indikator.ba

Na vrh