Saša Janković formirao pokret “Slobodni građani”: Pokret za ozdravljenje društva

22. May 2017. | 09:11 | NV
jankovic

“Slobodni građani Srbije” naziv je novoformiranog pokreta za “ozdravljenje društva”, objelodanio je jučer bivši zaštitnik građana i kandidat na minulim predsjedničkim izborima u Srbiji Saša Janković, nakon osnivačke skupštine pokreta, na kojoj je usvojen statut i izabrani članovi predsjedništva, javlja danas.rs.

Za predsjednika je izabran Saša Janković. Članovi predsjedništva su akademik Dušan Teodorović, režiser Goran Marković, NVO aktivistkinja Aida Ćorović i novinar Srđan Škoro.

“Osnovali smo pokret za ozdravljenje našeg društva, institucija i države, a jedini način da to ostvarimo je demokratičnost. U Srbiji će vrlo brzo postojati dvije političke opcije – jedna okupljena oko Aleksandra Vučića i druga demokratska politička opcija za budućnost Srbije bez straha, bez pritisaka, ucjena, kriminala, koja će biti okupljena oko ovog pokreta. I na svaki način će moći da se vidi razlika između ta dva svijeta“, rekao je Janković.

On je naglasio da je jedna od najvažnijih stavki statuta pokreta “kraj partijskih podjela” jer je Srbija do sada bila partijski podeljena “na najgrublji mogući način”, kao i da podjela na dvije kolone između njega i Aleksandra Vučića nije partijska “nego vrijednosna i civilizacijska”.

Lider pokreta je naglasio da mu je “čast što sjedi sa ljudima čiji moralni integritet, stručnost i ljudskost pokazuju da Srbija nije osuđena na loše”.

 

Podrška poznatih ličnosti

Glavnu riječ na osnivačkoj skupštini vodio je akademik Teodorović, a za to vrijeme Janković se srdačno pozdravljao sa gostima koji su došli da mu pruže svoju podršku, članovima i simpatizerima pokreta. Među okupljenima su bili profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski, profesorica FPN Neda Todorović, reditelj Zdravko Šotra, dramaturškinja Borka Pavićević, glumac Sergej Trifunović, novinarka Tatjana Vojtehovski i brojne druge poznate ličnosti koje su Jankoviću pružale podršku tokom kampanje za predsjedničke izbore.

 

NV / danas.rs

Na vrh