Saša Janković nakon Potočara posjetio i Kravicu

9. Jul 2017. | 21:30 | NV
IMG_1344

Lider pokreta “Slobodni građani Srbije” Saša Janković posjetio je danas Memorijalni centar u Potočarima gdje je zajedno s majkama Srebrenice i predsjednikom Organizacionog odbora za obilježavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici Ćamilom Durakovićem odao počast žrtvama, piše agencija Patria.

Međutim, odmah nakon odlaska iz Potočara Janković se zaputio u Kravicu pored Bratunca gdje je odao počast stradalim Srbima u posljednjem ratu, što je izazvalo dosta reakcija na društvenim mrežama.

“Kravice. Još jedno mjesto tuge. Previše ih je za ovo malo zemlje i ljudi”, poručio je Janković putem svog Twitter profila.

Mišljenja oko njegove posjete Potočarima i Kravici su dosta podijeljena. Jedni ga optužuju da je posjetom Kravici izjednačio žrtve i agresore, drugi ga optužuju što je otišao bez najave u Kravicu i što je sam položio cvijeće bez prisustva predstavnika srpskih udruženja i porodica stradalih.

Janković je tokom predsjedničke predizborne kampanje u Srbiji javno priznao da se u Srebrenici dogodio genocid.

“Značajno je za mene kao čovjeka da se suočim sa najtežim zločinima u naše sadašnje vrijeme. Značajno je i za moj narod. Svako od nas treba da pogleda u svoje dvorište i svoje duhove iz prošlosti riješi. Nijedan narod nije kriv, ali jesu pojedinci. Kada pogledamo u oči sopstvenim pojedincima lakše ćemo počistiti komšijska dvorišta od takvih stvari”, poručio je iz Memorijalnog centra u Potočarima Saša Janković.

On se zahvalio Majkama Srebrenice na dobrodošlici koju su mu upriličile u Srebrenici.

“Dobrodošlica Majki Srebrenice mi pokazuje da nismo osuđeni na konflikt i mržnju, nego treba da pronađemo dobre osobine u nama kako bi izašle na vidjelo. Naše vlasti su decenijama izvlačile najgore iz ljudi. Ne znam ljude ni djecu koji žele rat, znam samo političare koji stalno pričaju o ratu i konfliktima. Maloprije mi je neko rekao da sam veliki čovjek, ne ja sam mali čovjek, a oduvijek su mali ljudi pravili najveće stvari”,  zaključio je Saša Janković.

 

NV / NAP

Na vrh