Saudijska Arabija i druge države uputile listu zahtjeva Kataru za rješenje krize

23. Jun 2017. | 07:51 | NV
mapa perzijski zaliv

Kuvajtski izaslanik je katarskim vlastima predao listu od 13 zahtjeva Saudijske Arabije, Egipta, Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) za normalizaciju odnosa, prenosi agencija AP.

Arapske zemlje od Katara, kao uslov za normalizaiciju odnosa i rješavanje krize, traže da Katar zatvori televiziju Al Jazeera i prestane finansiranje medija povezanih sa ovom medijskom kućom, prekine jake veze sa Iranom i jedino zadrži veze u polju ekonomije, zatim da zaustavi uspostavljanje turske vojne baze u toj državi te da zaustavi vojnu saradnju sa bilo kojom članicom NATO saveza. Od Katara dalje se zahjeva da prekine sve veze sa terorističkim organizacijama kakve su Muslimansko bratstvo, Al-Qaida i ISIL te finansiranje svih grupa koje Sjedinjene Američke Države smatraju terorističkim, prenosi RT.

Od Katara se dalje traži da otkrije informacije o finansiranju opozicije i izručenje svih pojedinaca koje za terorizam traže Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat te plaćanje odštete porodicama u pomenute četiri arapske države koje su stradale zbog akcija Katara. Zatim, od Katara se zahtjeva da se povinuje odlukama Zaljevskog vijeća za saradnju i da se prestane mješati u odnose u drugim državama.

Rok za izvršenje zahtjeva je 10 dana, piše AP i dodaje da su na njihov poziv vlasti Katara odbile da komentarišu zahtjeve arapskih država.

Al Arabiya podsjeća da je ranije ministar vanjskih poslova UAE Anwar Gargash u izjavi za novine Al-Hayat rekao da je katarski šeik Tamim bin Hamad Al Thani napustio politiku svoga oca i da se to mora promjeniti.

Američki državni sekretar Rex Tillerson, govoreći o pomenutoj krizi, je ranije izjavio da zahtjevi prema Kataru moraju biti “razumni i izvodljivi”.

 

NV

Na vrh