Saudijska Arabija: Liban nam je objavio rat

7. Nov 2017. | 08:00 | NV
sabhan

Saudijski ministar za poslove u Zalivu Thamer al-Sabhan izjavio je za televiziju Al-Arabiya da je Liban objavio rat njegovoj zemlji.

“Tretiraćemo vladu Libana kao vladu koja je objavila rat Saudijskoj Arabiji i to zbog agresije Hezbollaha“, rekao je saudijski ministar.

Al Arabiya je izvjestila da je o potezima Hezbollaha koji su zasmetali Rijadu, saudijski kralj Salman obavijestio libanskog premijera u ostavci Saada Hariririja.

Sabhan je dodao da su Hezbollahove milicije uključene u djela terorizma koji prijete Kraljevini Saudijskoj Arabiji, ističući da će se njegova zemlja na politički i druge načine suprostaviti “šejtanskoj partiji“.

Ova jezička konstrukcija o “demonskoj partiji“ vjerovatno dolazi zbog imena libanskog pokreta Hezbollah, a što u prijevodu znači “Božija partija“.

Sabhan je dodao da on očekuje od “vlade Libana da djeluje i zaustavi Hezbollah“.

Sabhan je otišao i korak dalje tvrdeći da Hezbollah krijumčari drogu u Saudijsku Arabiju i da trenira za terorizam mlade u Saudijskoj Arabiji.

“Liban je kidnapovan od strane Hezbollaha i Irana“, dodao je saudijski ministar.

Press TV izvještava da je prije pomenutih izjava za Al-Arabiyu Sabhan na svom Twitter profilu napisao da nakon Haririjeve ostavke “Liban više neće biti isti. Mi nećemo dozvoliti da Liban postane platforma za terorizam protiv naše države, a u rukama je libanskih lidera da li će zemlja biti mjesto mira ili mjesto terorizma.“

Ove izjave saudijskog ministra dolaze nakon izjava generalnog sekretara libanskog Hezbollaha Sayyeda Hasana Nasrallaha koji je se u svom televizijskom obraćanju osvrnuo se na ostavku libanskog premijera Saada Haririja, a koju je on podnio tokom svog boravka u Saudijskoj Arabiji.

Lider Hezbollaha je doveo u pitanje razloge Haririjeve ostavke i izrazio sumnju da iza ostavke stoji Saudijska Arabija.

Nasrallah je također rekao da se u Libanonu postavljaju “legitimna pitanja” je li Hariri pritvoren u Saudijskoj Arabiji, osvrćući se na hapšenja u Saudijskoj Arabiji u proteklim danima kada je privedeno 11 prinčeva i 38 bivših ministara te drugih nekadašnjih zvaničnika i biznismena u akciji protiv korupcije.

Saad Hariri, premijer Libana u ostavci, ima pored libanskog i državljanstvo Saudijske Arabije. Hariri u Libanu zastupa politiku blisku zvaničnom Rijadu, dok je Hezbollah zastupnik ideja zvaničnog Teherana.

 

NV / foto Al Arabiya

Na vrh