Saudijska Arabija: Princ Miteb pušten uz kauciju od milijardu dolara

30. Nov 2017. | 11:39 | NV
FILE PHOTO - Saudi Arabian Prince Miteb bin Abdullah at the Elysee Palace in Paris, France June 18, 2014. REUTERS/Philippe Wojazer/File Photo

Tri sedmice nakon je uhapšen zbog navoda o korupciji, saudijski princ Miteb bin Abdullah oslobođen je jučer, prenio je Reuters.

On je “prihvatio dogovor sa vlastima da napiše ček u vrijednosti od milijardu dolara” koji će biti, ustvari, kaucija, prenose agencije.

Princ Miteb, nekada posmatran kao jedan od pretendenata na tron, jedan je od 208 prinčeva, ministara i poslovnih ljudi uhapšenih u antikorupcijskoj akciji početkom novembra. Još trojica uhapšenih su se nagodili i pušteni su uz kauciju.

Zvaničnik uključen u istragu u izjavi za Reuters kazao je da dogovor na koji je pristao princ uključuje i “priznanje da je počinio korupcijska djela za koja se tereti”. Princ Miteb bio je optužen za malverzacije, angažovanje fiktivnih zaposlenih i potpisivanje ugovora sa sopstvenim firmama.

Princ Miteb je bio ministar Nacionalne garde, elitnih sigurnosnih snaga koje broje 100.000 pripadnika, a čija je dužnost da štite kraljevske lidere, ali je otpušten nekoliko sati prije hapšenja.

Saudijska Arabija se suočava posljednjih sedmica sa unutrašnjom krizom usljed hapšenja različitih osoba na različitim pozicijama. I dok to mnogi vide kao borbu za vlast unutar te kraljevine, tamošnje vlasti tvrde da je riječ o suzbijanju korupcije u toj državi.

 

NV

Na vrh