Saudijska Arabija želi jače veze sa Rusijom

5. Oct 2017. | 22:31 | NV
1054598952

Saudijska Arabija se zalaže za jačanje odnosa sa Rusijom radi mira, bezbjednosti i svjetskog ekonomskog razvoja, rekao je danas saudijski kralj Salman bin Abdulaziz el Saud u razgovoru sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

“Zahvalni smo vam na ljubaznom dočeku. Drago nam je da budemo u prijateljskoj zemlji. Zalažemo se za jače bilateralne odnose u interesu mira, bezbjednosti i svjetskog ekonomskog razvoja”, rekao je kralj Salman.

On je podsjetio na svoju prethodnu posjetu Moskvi 2006. godine, kada još nije bio lider svoje zemlje, prenio je “Sputnjik”.

Putin je rekao da je prva posjeta jednog saudijskog kralja Rusiji događaj od velikog značaja.

“Naši odnosi imaju prilično dugu historiju”, rekao je Putin i dodao da će ova posjeta doprinijeti razvoju bilateralnih veza.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je izjavio da su Moskva i Rijad pokazali političku volju da prodube saradnju u vezi sa brojnim pitanjima.

Ruski ministar energetike Aleksander Novak izjavio je uoči posjete da prvi put u Rusiju dolazi velika saudijska delegacija u kojoj je oko 200 predstavnika i 85 direktora velikih kompanija.

 

NV / Srna / foto Sputnjik

Na vrh