Saudijski kralj u posjeti Japanu

13. Mar 2017. | 09:30 | NV
45979

Prvi put u gotovo pola stoljeća Japan je posjetio čelni čovjek Saudijske Arabije. Prije njega, sada već davne 1971. godine, Japan je posjetio kralj Faisal. Jučer je u Tokio došao saudijski kralj Salman u posjetu koja će trajati četiri dana. Međutim, valja napomenuti da ovo nije prva Salmanova posjeta Japanu. On je, prije tri godine, boravio u Japanu, ali tada je imao titulu princa.

Salmana (81) na aerodromu je dočekao japanski princ Naruhito, a nakon što se Salman danas sretne sa japanskim premijerom Shinzo Abeom, on će se sastati i sa japanskim carem Akihitom (83), prenose svjetki mediji.

Saudijski kralj nije došao sam u Japan. Njegova delegacija broji preko 1000 ljudi, a japanski mediji su prenijeli da je za njihove potrebe rezervisano preko 1 200 soba u japanskim hotelima. Japanski mediji su prenijeli da su u Japan već stigle na stotine luksuznih automobila kojim će se delegacija koristiti.

Posjeta od mnogih je ocijenjena kao veoma važna, jer je Saudijska Arabija najveći dobavljač nafte za Japan, pa se dvije strane nadaju da će se saradnja produbiti.

Sa druge strane, Salman želi diverzifikaciju svoje ekonomije, budući da je ona oslonjena u najvećoj mjeri na prodaju nafte i da ju potresa velika kriza nastala padom cijena nafte, ali i kupovinom ogromnih količina oružja.

Salaman je na jednomjesečnoj turneji po Aziji, a već je posjetio Maleziju i Indoneziju. Nakon Japana, on će se uputiti u Kinu, a kasnije i na Maldive.

Međutim, opozicija u Maldivima je najavila proteste protiv njegovog dolaska u tu otočnu državu zbog sumnji da Saudijska Arabija pokušava da kupi čitav atol u ovoj državi smještenoj u Indijskom okeanu, prenosi portal Al Araby.

Saudijska diplomatska aktivnost pojačana je posljednjih mjeseci zbog nekoliko razloga. Rijad pokušava da dobije što veću podršku za rat koji vodi u Jemenu, da dobije podršku za svoje interese u Siriji i čitavoj regiji, koja bi iz ugla Rijada, polahko mogla preći pod kontrolu Irana.

Sa druge strane, teško stanje u ekonomiji ove države izazvano niskom cijenom nafte primoralo je Salmana, koji je u poznim godinama, na ovakva duga putovanja u više država kojima ranije čelnici ove države nisu često pribjegavali.

 

NV

Na vrh