Savjetnik reisu-l-uleme o incidentu u Kiseljaku: Ovo je napad iz mržnje, IZBiH očekuje profesionalnu istragu

6. Aug 2017. | 20:32 | NV
jusic muhamed1

Savjetnik reisu-l-uleme za medije, Muhamed Jusić, u izjavi za INS oštro je osudio napad na jednu ženu iz Fojnice i njezinu kćerku zbog hidžaba, a koji se, kako je prijavljeno policiji, u subotu navečer dogodio u Kiseljaku.

“Možemo reći da mi u IZ BiH očekujemo da se provede profesionalna istraga. Djela iz mržnje se moraju posebno tretirati, te da to i naše zakonodavstvo tretira kao posebno krivično djelo. Često se dešava da se ovakvi slučajevi  prijavljuju, ali da ih policija ne zavodi kao napade, odnosno krivična djela iz mržnje. To se mora mijenjati, IZ BiH apaleluje na sve da prijavljuju napade iz mržnje, kao i govor mržnje, jer se radi o pojavi koja ima negativne konzekvence na čitavo društvo. Također, apelujemo na policijske i sudske organe da se ovom vrstom krivičnih djela bave u skladu s evropskim normama“, naveo je Jusić, prenosi INS.

Dodaje kako se krivična djela počinjena iz mržnje teže dokazuju, ali da to nije razlog da se takva djela svode na “nasilničko ponašanje“ ili da se protiv počinioca podnose tek prekršajne prijave

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona potvrdilo je da su jedna žena iz Fojnice i njezina kćerka napadnute u Kiseljaku samo zato što nose hidžab. Napad je prijavljen u subotu u 22.30 sati.

“Žena je prijavila da je nju i njenu sedamnaestogodišnju kćerku napao nepoznati muškarac udarajući je rukama i to dok je bila u društvu svog supruga i troje djece. Uspjela je zaštititi kćerku od nasilnika pa ona nije povrijeđena“, kazao je ranije Hasan Hodžić, iz Ureda za odnose sa javnošću MUP-a SBK.

Povrijeđena žena je policiji kazala da je motiv napada bila činjenica da ona i njena kćerka nose hidžab, i da nije bilo nikakvog drugog razloga da pijani muškarac nasrne na nju. Prema neslužbenim informacijama, napad je izveo Miljenko Golub iz mjesta Lug u Općini Kiseljak, koji je zadržan u policiji.

 

NV / INS

Na vrh