Savremeno informaciono ratovanje: Prijeteće SMS poruke stižu ukrajinskim vojnicima na ratištu

12. May 2017. | 10:01 | NV
russia-ukraine-e1464080087673

Ukrajinskim vojnicima koji se bore protiv proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine od početka tog konflikta povremeno stižu prijeteće i obmanjujuće poruke na mobilne telefone, kao jedan od savremenih vidova propagande.

Poruku “Ukrajinski vojnici, pronaći će vaša tijela kad se snijeg otopi” dobili su svi ukrajinski vojnici, kao i ljekari i novinari koji su se 31. januara nalazili tri kilometra od linije fronta, u mestu Avdivka u blizini Donjecka, javio je AP.

Prijetnje i dezinformacije su novi vid informacionog ratovanja i ovovjekovni ekvivalent nekadašnjem bacanju letaka na bojno polje, a profesorica javne diplomatije na Kyoto univerzitetu Nancy Snow rekla ja da je riječ o “nišanskoj propagandi”.

AP je naveo da se poruke gotovo izvijesno šalju preko lažnih telefonskih tornjeva, odnosno sprava koje su u Sjedinjenim Američkim Državama dugo korištene za praćenje i pronalaženje mobilnih telefona osumnjičenih osoba. Ti uređaji mogu da presreću podatke i šalju lažne poruke.

Materijali koje su prikupili ukrajinski novinari ukazuju da su proruske snage na istoku Ukrajine možda dobile tu opremu od Rusije.

SMS poruke stižu vojnicima od početka sukoba u Ukrajini 2014. godine, a novinari AP-a zabilježili su više od 40 različitih poruka.

Poruke najčešće glase “Idite i živjećete” ili “Nikom nije potrebno da vaša djeca postanu siročad”.

Osim prijetećih poruka, ukrajinski vojnici dobijaju i poruke čiji je cilj demoralisanje vojnika. U takvim porukama tvrdi se, na primjer, da je komandant njihove jedinice dezertirao i da su oni sada glineni golubovi ili da je veliki broj njihovih saboraca poginuo.

Masovno slanje lažnih poruka na mobilne telefone nije toliko novo u ratu, pošto je to već radio Izrael kako bi ubrzao evakuaciju iz Gaze, dok je Hamas slao prijeteće poruke nasumično odabranim Izraelcima 2009. godine.

Otvoreno je pitanje efekta propagandnih SMS poruka, a vojnici kažu da ih uglavnom ignorišu, navodi AP.

“Ne mogu da kažem da je to imalo bilo kakav efekat na nas. Čak smo se šalili da nas se sigurno toliko plaše kad jedino što mogu da učine jeste da nas zasipaju tim porukama”, rekao je jedan od vojnika u Ukrajini.

 

NV / Beta

Na vrh